Задава се 14-дневна суша: Термометрите скачат до 40 градуса

8
Meteo Balkans предупреждава за високи температури и повишен индекс на пожароопасност
Meteo Balkans предупреждава за високи температури и повишен индекс на пожароопасност

Meteo Balkans предупреждава за високи температури и повишен индекс на пожароопасност

България се готви за дълъг период на високи температури и сухо време, според прогнозата на Meteo Balkans. След 18-19 юни се очакват горещи дни с преобладаващи максимални температури между 35° и 38°С, а в някои райони в Тракия и Дунавската равнина термометрите могат да достигнат до 39-40°С.

Тези екстремни температури ще повишат индекса на пожароопасност, като най-уязвими ще бъдат сухите тревни площи и горски масиви. Специалистите предупреждават, че градският топлинен остров ефект ще бъде особено изразен в големите градове, където температурата в централната част може да бъде значително по-висока от тази в периферията.

Горещи дни и нощи

Очаква се жегата да обхване цялата страна, като през нощта температурите ще останат високи, затруднявайки охлаждането на сградите и предоставяйки малко облекчение на гражданите. Здравните власти съветват хората да избягват продължителното излагане на слънце, особено в пиковите часове между 11:00 и 16:00 часа, и да пият много вода, за да избегнат дехидратация и топлинен удар.

Нестабилна атмосфера и потенциални опасности

Към 22-23 юни прогнозата включва и период на нестабилна атмосфера, предимно над планинските райони и в късните часове на деня. Тези условия могат да доведат до потенциално опасни метеорологични явления, като едра градушка и силни пориви на вятъра. Жителите на засегнатите райони трябва да бъдат особено внимателни и да следят актуалните прогнози за времето.

Превенция и подготовка

За да се предпазите от предстоящите жеги и да минимизирате рисковете, е важно да вземете няколко предпазни мерки:

  1. Ограничете външните дейности: Опитайте се да ограничите физическата активност на открито, особено в най-горещите часове на деня.
  2. Хидратация: Пийте много вода и избягвайте напитки, които могат да предизвикат дехидратация като алкохол и кафе.
  3. Защита на кожата: Използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор, носете шапки и светли, свободни дрехи.
  4. Подготовка за буря: Следете прогнозите за времето и бъдете подготвени за бързо настъпващи бури, особено в планинските райони.

Прогнозите за 14-дневна суша и високи температури изискват повишено внимание и готовност от страна на всички граждани. Горещото време не само ще доведе до дискомфорт, но и ще увеличи риска от пожари и други опасни ситуации. Спазването на превантивни мерки и информираността за времето ще помогнат за безопасно преминаване през този период на екстремни метеорологични условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари