Нелоялните практики на телекомите може да им донесат глоби до 70 000 лева

0
Телефонните оператори рискуват санкции за неспазване на клиентските права
Телефонните оператори рискуват санкции за неспазване на клиентските права

Телефонните оператори рискуват санкции за неспазване на клиентските права

Глоба до 5000 лв. заплашва телекомуникационните компании, ако не уведомят клиентите си за промени в общите условия на договорите. Санкциите за нелоялни търговски практики могат да достигнат до 70 000 лв.

Според организацията „Ние, потребителите“, договорите между телекоми и клиенти не са индивидуални, както се представят от операторите, а по-скоро типови и стандартизирани. Потребителите нямат възможност да променят или предоговорят условията. Затова тези договори трябва да бъдат преглеждани за неравноправни клаузи и за евентуални нелоялни търговски практики.

Организацията подчертава, че когато операторите изменят общите условия, те са длъжни да уведомят клиентите си в срок от 7 дни. В този период клиентът има право да приеме или отхвърли промените, без да дължи неустойки или обезщетения. Ако операторите не изпълнят това задължение, те са подложени на санкции в размер от 1000 до 5000 лв. За нелоялни практики глобите могат да достигнат до 70 000 лв., като се добавя и забрана за прилагането на конкретната практика в бъдеще.

От „Ние, потребителите“ изразяват подкрепа към усилията на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за посредничество между потребителите и търговците, но изискват по-строг контрол от страна на Комисията като държавен орган. Една от възможностите за контрол е методът „таен клиент“, чрез който могат да бъдат разкрити нелоялни практики, за които потребителите често подават жалби.

„Ние, потребителите“ напомнят също, че въпросът с индексацията на цените по действащите договори остава нерешен и това вероятно ще доведе до нови конфликти между потребители и телекоми през следващите периоди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Да ......
    .... ама НЕ ! Телекомите си правят каквото си искат ( така са си подготвили договорите в тахна полза ) , а ние гражданите сме потърпевши . Трябват наистина по строги закони , защитаващи правата на потребителя !
  • 5
    1
    70 000 лева?
    Само 70 000 лева? Та те печелят милиони, милиарди!! Вече и отдавна чакаме държавен телеком!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари