Нелегалната търговия с екзотични животни в България процъфтява

0

В интернет предлагат маймуни и диви котки въпреки забраните

Нелегалната търговия с екзотични животни в България процъфтява, като случаят с крокодила, намерен в столичния квартал "Ботунец", е само върхът на айсберга. Разследване на Българската национална телевизия (БНТ) разкрива, че в интернет се предлагат маймуни и сервали, въпреки категоричната забрана за отглеждането им в домашни условия. Още по-тревожно е, че дори продажбата на крокодили е легална, стига собственикът да притежава валидни документи за произход.

Случаят с крокодила от "Ботунец" обаче повдига сериозни въпроси относно автентичността на документите. Оказва се, че предоставените на властите документи са за друго животно, а чипът, името на собственика и адресът на отглеждане не съвпадат с наличната информация. По документи, влечугото е регистрирано във Варна, но е намерено в София, което предполага наличието на сенчест бизнес, проспериращ на фона на институционалните неуредици.

Нелегални продажби в интернет

Екзотичните животни, макар и забранени за отглеждане в домашни условия, се оказват все по-предпочитани като домашни любимци. Екип на БНТ попада на обява за продажба на маймуни от видовете капуцин и мармозетка. След кратка комуникация продавачите искат телефонен номер, за да изпратят снимки и клипове на животните през мобилно приложение. Не след дълго на електронната поща пристигат снимки на бебета маймуни, предлагани за продажба.

Цената за капуцин е 800 евро, а за мармозетка - 600 евро. Плащането се извършва чрез онлайн платформи, а доставката се обещава до три часа след извършване на плащането. Въпреки уверенията, че всички документи ще бъдат предоставени, продавачите предупреждават, че плащането по банков път ще оскъпи значително сделката. Всичко това навежда на мисълта за добре организирана нелегална търговия.

Законодателни ограничения

Според законодателството в България отглеждането на примати и диви котки е забранено за частни лица извън зоологическите градини и спасителните центрове. Валери Георгиев, началник отдел "Биологично разнообразие" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), потвърждава, че тези животни подлежат на забрана и не могат да се отглеждат като домашни любимци.

Въпреки законодателните ограничения, случаите на незаконно внесени и отглеждани екзотични животни не са изолирани. През изминалата година избягал сервал вдигна на крак властите в Бургаско, а митниците и агенцията по храните често срещат подобни случаи, въпреки предупрежденията.

Липса на централен регистър

Една от основните пречки за ефективен контрол върху търговията с екзотични животни е липсата на национален регистър на тези животни. Данни се събират само от регионалните екоинспекции в страната, което създава възможности за злоупотреби и незаконни действия. Например, във Варна за последните 20 години са регистрирани само девет крокодила, но пет от регистрационните карти вече са обявени за невалидни. Това оставя само четири валидни регистрации в областта, като сред тях е и крокодилът, намерен в ямата в "Ботунец".

Според Саня Кръстева от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, собствениците на екзотични животни са задължени да уведомят писмено инспекцията при всяка промяна на адреса на отглеждане. В случая с крокодила от "Ботунец" обаче такова уведомление не е постъпвало.

Екоинспекциите никога не са проверявали условията, в които се отглеждат тези животни извън зоологическите градини. Правилата за отглеждане на екзотични животни в частни домове са неясни и липсват конкретни условия, регулиращи тяхното отглеждане. Според Валери Георгиев от МОСВ, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обикновено се занимава с въпроси, свързани с жестокост към животни, но не и с условията за тяхното отглеждане. От своя страна, от БАБХ твърдят, че тези въпроси са от компетенцията на екоминистерството.

Какво следва за крокодила от "Ботунец"?

Крокодилът, намерен в ямата в "Ботунец", вече се намира в столичния зоопарк и е започнал да се храни. Властите очакват хората, които са го отглеждали, да предоставят необходимите документи. Ако това не се случи, влечугото ще бъде отнето в полза на държавата.

Случаят с крокодила от "Ботунец" е само един от многото примери, които разкриват сериозните пропуски в контрола върху търговията с екзотични животни в България. Липсата на централен регистър, неяснотите в законодателството и слабият контрол от страна на институциите създават идеална среда за развитието на нелегален бизнес с екзотични животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари