Неформално заседание на външните министри от ЕС в Брюксел

0
Акценти на срещата бяха Украйна и хуманитарната помощ за Газа
Акценти на срещата бяха Украйна и хуманитарната помощ за Газа Снимка: МВнР

Акценти на срещата бяха Украйна и хуманитарната помощ за Газа

Днес в Брюксел се проведе неформално заседание на външните министри от Европейския съюз, на което България беше представена от министъра на външните работи Иван Кондов. Това беше първото заседание за новия политически сезон и включваше обсъждане на три основни теми – ситуацията в Украйна, хуманитарната криза в Близкия изток и развитието на политическата обстановка във Венецуела след неотдавнашните президентски избори.

Заседанието започна с фокус върху продължаващата руска военна агресия срещу Украйна. Външните министри обсъдиха текущите военни действия, включително украинската офанзива на руска територия в областите Курск и Белгород. На преден план беше изведена необходимостта от увеличаване на военната и енергийна подкрепа за Украйна с оглед на тежката ситуация в страната преди настъпването на зимния период. Българският министър Иван Кондов подчерта, че руската агресия ясно показва нуждата от укрепване на европейските отбранителни сили и засилване на отбранителната индустрия на континента. Той изтъкна също важността на продължаващата подкрепа за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна и подкрепи мирната формула на президента Володимир Зеленски като единствения възможен път към траен мир.

След обсъждането на ситуацията в Украйна, вниманието на министрите се насочи към региона на Близкия изток, където хуманитарната криза в Газа беше основна тема. Старшият координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването в Газа, Сигрид Каах, беше поканена да информира министрите за текущите дейности на ООН в региона. Българският външен министър изрази подкрепа за резолюция 2735 на Съвета за сигурност на ООН и за пътната карта за мир, предложена от президента на САЩ Джо Байдън. Кондов подчерта, че България участва активно в оказването на хуманитарна помощ и призова за сдържаност и деескалация на напрежението, за да се предотврати разширяване на конфликта.

Последната тема на дневния ред беше политическата обстановка във Венецуела след президентските избори, около които има основателни съмнения за фалшификация на резултатите. Министрите на външните работи на ЕС изразиха единодушна подкрепа за прозрачност и демократичност в избирателния процес. Те настояха за публикуване и верификация на протоколите от всички избирателни секции и прекратяване на репресиите срещу опозицията. По време на дискусията се включи и кандидатът за президент на опозицията, Едмундо Гонсалес, който отправи кратко обръщение към министрите.

В рамките на неформалното заседание, българският външен министър Иван Кондов проведе и двустранна среща със своя румънски колега Луминица Одобеску. Двамата обсъдиха възможностите за изграждане на мултимодален транспортен коридор между България, Гърция и Румъния, както и подобряване на цялостната свързваща инфраструктура между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    123
    Събират се, защото чак до брюксела се разнесе мирисът от украйна на пърлена козина и прегоряла сланина. Полезните им ходове свършиха, остава открито да обявят война на Русия и да започва третата световна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари