Неджми Мурат откри самостоятелна изложба в Русе

1

34 скулптури и 18 рисунки разкриват света на твореца

Художествената галерия на улица "Борисова" 39 в Русе стана домакин на дългоочакваното завръщане на световноизвестния скулптор Неджми Мурат. Тази вечер той откри своята първа самостоятелна изложба в града след продължително отсъствие, привличайки вниманието на местни власти и ценители на изкуството.

Официални гости и реакции

Сред официалните лица, уважили събитието, бяха заместник областният управител Георги Георгиев, кметът Пенчо Милков и районният мюфтия Юджел Хайредин. Георгиев не скри възхищението си от експозицията, определяйки я като "вълнуваща и провокативна".

"Вие успявате да напипате пулса на житейската истина, че нищо и никой не може да съществува изолирано и самостоятелно," сподели заместник областният управител, обръщайки се към Мурат. Той подчерта значимостта на подобни културни събития за поддържането на живи културните традиции на Русе.

Кметът Милков също изрази своето възхищение, отбелязвайки нежността и лириката в творбите: "Всеки може да намери в детайлите на всяка фигура частица от себе си," каза той.

Разнообразие в материали и теми

Експозицията, която ще бъде достъпна за публиката до края на месеца, включва 34 скулптури, изработени от три различни материала - бронз, мрамор и гранит, както и 18 рисунки с въглен. Неджми Мурат споделя, че в творчеството си се стреми да улови любовта и уважението между хората, както и силата на природата.

"Дал съм нещо и съм взел нещо от природата. Като всеки творец и аз си имам скрита тема и съм много радостен от това," сподели Мурат, разкривайки и своята любов към работата с дърво като "по-топъл материал".

Творческо пространство и концепция

Изложбата е специално замислена за пространството на Художествената галерия в Русе. Посетителите имат възможността да обикалят около малките пластики и да преминават през хвърлените от тях сенки, създавайки уникално "споделено" пространство на експозицията.

Биографична справка

Неджми Мурат завършва специалност "Скулптура" в Националната художествена академия през 1983 година. Преподавателската му кариера включва периоди в Анадолския университет в Ескишехир и Университета Мармара в Истанбул между 1991 и 1999 година. След престой в САЩ, от 2016 година творецът разделя времето си между България и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари