Недостигът на сън - тихият убиец на 21-ви век

0
Лишаването от сън може да причини перманентни щети върху здравето ни и ранна смърт
Лишаването от сън може да причини перманентни щети върху здравето ни и ранна смърт

Лишаването от сън може да причини перманентни щети върху здравето ни и ранна смърт

Опасен експеримент на младеж в социалните мрежи повдига въпроси за рисковете от продължително безсъние. Неотдавнашен опит на 19-годишен ютубър да счупи световния рекорд за най-дълго време без сън привлече вниманието на експертите и повдигна сериозни въпроси относно опасностите от продължително лишаване от сън. Младежът, известен като Норм, предаваше на живо своя опит да остане буден възможно най-дълго време.

След като достигна 250 часа без сън, зрителите започнаха да изразяват загриженост за здравето на Норм. Въпреки това, той продължи експеримента си, докато накрая не приключи с общо 264 часа и 24 минути без сън.

Този рисков опит доведе до забрана на акаунтите на Норм в YouTube и Kick. Въпреки че младежът твърди, че е подобрил световния рекорд, неговото постижение не е достатъчно, за да надмине официалния рекорд на Гинес. Той все още принадлежи на Робърт Макдоналд, който през 1986 година успя да остане буден цели 453 часа - почти 19 денонощия.

Важно е да се отбележи, че от 1997 година Рекордите на Гинес вече не следят постиженията за най-дълго време без сън поради сериозни съображения за безопасността на участниците. Експертите подчертават, че продължителното лишаване от сън може да има изключително негативни последици за здравето.

Според медицинските препоръки, възрастните трябва да се стремят към редовен сън от поне 7 часа на нощ. Хроничният недостиг на сън се свързва с повишен риск от редица заболявания, включително депресия, диабет, затлъстяване, сърдечен удар, високо кръвно налягане и инсулт.

Процесът на съня се състои от няколко етапа, всеки от които има своята важна роля. През първите три етапа парасимпатиковата нервна система поема контрол, което води до понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Последният етап, известен като фаза на бързите очни движения (REM), е от ключово значение за когнитивните функции като креативност, учене и памет.

Лишаването от сън може да бъде остро или хронично. Дори краткотрайното лишаване от сън в рамките на 24 часа може да доведе до значително влошаване на когнитивните и физическите способности. Симптомите могат да включват подпухнали очи, раздразнителност, намалена концентрация и повишен апетит.

С увеличаване на времето без сън, симптомите се влошават драстично. След втория ден се наблюдават промени в поведението и допълнително влошаване на когнитивните функции. Организмът започва да изпитва крайна нужда от сън, което води до неволеви микросънища.

Възстановяването от продължително лишаване от сън е индивидуален процес. За някои хора е достатъчна една пълноценна нощ сън, докато на други може да им отнеме дни или седмици, за да се върнат към нормалното си състояние.

Особено рискова група са работещите на нощни смени. Изследванията показват, че те обикновено спят средно с 1 до 4 часа по-малко на денонощие в сравнение с хората, работещи през деня. Това хронично недоспиване може да увеличи риска от преждевременна смърт.

Експертите призовават хората да не се поддават на опасни предизвикателства в социалните мрежи, свързани с лишаване от сън, и вместо това да се фокусират върху изграждането на здравословни навици за сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари