Национална детска болница ще има в България

2
Плановете предвиждат болницата да отвори врати през август 2028 година, според д-р Влатко Глигоров
Плановете предвиждат болницата да отвори врати през август 2028 година, според д-р Влатко Глигоров Видео: NOVA

Плановете предвиждат болницата да отвори врати през август 2028 година, според д-р Влатко Глигоров

Вече 48 години България очаква изграждането на Национална детска болница, заяви д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за изграждане на детска болница, в интервю за "Нова телевизия". В студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS, той разкри, че последните 35 години не е имало никакъв напредък по този въпрос. „Плановете са ни през август 2028 година тя да отвори врати,” сподели д-р Глигоров.

Поел ангажимент за реализиране на проекта в рамките на 48 месеца

Д-р Глигоров, който зае поста директор само преди месец, изрази увереност, че ще успее да реализира този процес в рамките на 48 месеца. Въпреки че в момента точният облик на болницата все още не е ясен, той подчерта, че се работи активно с белгийско-испански консорциум, който има богат опит и множество реализирани проекти по целия свят. „Консултантите, които ни съветват - белгийско-испански консорциум, имат множество обекти в света, имат идея как тя трябва да изглежда,” обясни той.

Опитът на консултантите в България

Д-р Глигоров също така подчерта, че тези консултанти вече са работили по проект за детска болница в България - „Света Анастасия” в Бургас, която също е в процес на строеж. „Те имат опит с нашето българско законодателство,” добави той.

Неизвестни подробности за бъдещата болница

Въпреки напредъка, все още остават неизвестни някои важни детайли за бъдещата Национална детска болница. Д-р Глигоров призна, че не може да отговори на въпроси за точния вид на стаите, височината на сградата, наличието на легла за родители или хотели за тях. „В момента не мога да ви отговоря на въпроса как точно ще изглеждат стаите, каква ще бъде височината, дали ще има легла за родители, дали ще има хотели за родители,” поясни той.

Очакваният доклад на ЕИБ

До 15 януари се очаква излизането на доклада на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за болницата, който ще даде по-ясна представа за следващите стъпки в процеса. „До 15 януари ще излезе докладът на ЕИБ за болницата,” допълни д-р Глигоров.

Всяка година в България се раждат все по-малко деца. Страната ни е на първо място в Европа по детска смъртност. И е единствената в Евросъюза без Национална многопрофилна детска болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари