Наталия Киселова критикува подхода към реформите в съдебната власт

0
Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа, коментира преподавателят
Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа, коментира преподавателят Снимка: БГНЕС

Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа, коментира преподавателят

Промяната в Конституцията не трябва да бъде първият, а последният етап в процеса на реформа, заяви доцент Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В интервю за БНР тя изрази съмнения относно ефективността на последните поправки в Конституцията и подчерта, че съществуват сериозни проблеми в съдебната система, които не могат да бъдат решени само с промени в основния закон.

Киселова отбеляза, че досегашните опити за конституционно уреждане на съдебната власт не са довели до значително подобрение. "Колкото повече конституционна уредба получаваше съдебната власт, толкова повече не сме доволни от работата ѝ," заяви тя, подчертавайки, че самият Конституционен съд е разделен по някои ключови въпроси.

Проблеми с прозрачността и липсата на "джентълменско споразумение"

Според Киселова, разликата между настоящите конституционни промени и тези от 2015 година се крие в липсата на "политическо джентълменско споразумение". Тя подчерта, че това споразумение, макар и неписано, е било ключово за успеха на предишните реформи и отсъствието му сега е довело до оспорване на всички промени.

Участие на публични личности и независимост на съдебната система

Доцент Киселова изрази мнение, че участието на конституционни съдии в медии и публични събития е въпрос на личен избор, но предупреди за възможността това да създаде конфликти на интереси. Тя посочи, че тези съдии живеят в същата среда като останалите граждани и са подложени на същите влияния.

В същото време, Киселова подчерта дилемата дали прокуратурата трябва да бъде централизирана или децентрализирана, като отбеляза, че това е въпрос на политическо решение. Тя изрази опасения, че възстановяването на правомощията на главния прокурор може да доведе до вътрешен натиск в системата.

Необходимост от внимателен подход

По отношение на възможността за свикване на Велико народно събрание, Киселова заяви, че това не е единственото решение за излизане от настоящата криза. Тя призова за внимателен подход от страна на институциите, особено на президента, като подчерта важността на избора на подходящи кадри в служебното правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари