Нашествие от гигантски водни дървеници в Южна България

0

Ухапванията от най-голямото водно насекомо в Европа са болезнени, но не и смъртоносни

Нашествие на гигантски водни дървеници в южните градове на България.

Жителите на няколко южни български града са изправени пред необичайно явление - масово появяване на гигантски хищни водни дървеници, известни още като Lethocerus patruelis. Тези насекоми, принадлежащи към семейство Belostomatidae, са забелязани в паркове и градски зони на Пловдив, Бургас, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Димитровград, Свиленград и Първомай, особено около поречието на река Марица.

Характеристики и поведение на водните дървеници

Lethocerus patruelis е най-голямото водно насекомо в Европа. Тези създания са хищници, които се хранят с разнообразна плячка, включително попови лъжички, малки риби, жаби и дори себеподобни. Техният метод на лов е особено интересен - те убиват жертвите си чрез инжектиране на парализираща слюнка през дълъг хобот, след което буквално изсмукват разградените вътрешности.

Причини за увеличената популация

Експертите посочват няколко фактора за по-честото забелязване на тези насекоми:

  1. Необичайно горещото лято, наподобяващо тропически климат, което може да е довело до увеличаване на популацията.
  2. Повишената употреба на мобилни устройства и социални мрежи, които улесняват разпространението на информация за наблюденията.
  3. Нощните полети на насекомите, при които те се дезориентират от градското осветление и често осъмват на сушата.

Рискове за човека и предпазни мерки

Въпреки че ужилването на водната дървеница може да бъде болезнено, специалистите уверяват, че то не е смъртоносно за човека. Проф. Мария Стаевска, специалист по вътрешни болести и алерголог, обясни пред вестник "Труд": "Твърде вероятно е в състава на слюнката на т. нар. водоплавки да се съдържа хистамин и други подобни субстанции. Затова ухапаните могат да получават сърбеж, лека болка и зачервяване."

Експертите препоръчват следните предпазни мерки:

  • Да не се пипат насекомите с голи ръце.
  • При ужилване да се постави ваксина против тетанус, тъй като насекомите обитават предимно замърсени водоеми.
  • При появата на сериозни симптоми като задушаване, подуване, световъртеж, замаяност или гадене, незабавно да се потърси медицинска помощ.

Проф. Стаевска добавя: "При подобна симптоматика трябва да се потърси медицинска помощ, самолечението в тези ситуации е изключено."

Разпространение на вида

Въпреки популярното им наименование "Нилски водоплавки", зоолозите и ентомолозите подчертават, че Lethocerus patruelis не се среща в река Нил или в Африка. Този вид е типичен за Южна Европа и обитава българските земи от хилядолетия.

Георги Радославов, жител на Пловдив, сподели своя опит: "Хапят ужасно, пазете се, пазете си децата, цял месец имах подутина, болеше и пареше."

Въпреки тревогите, които предизвиква появата на тези насекоми, експертите призовават за спокойствие и разумни предпазни мерки. Те напомнят, че Lethocerus patruelis е част от местната фауна и играе важна роля в екосистемата на водоемите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари