Населението на България се е стопило с около 2,5 милиона души

0
Тревожна статистика за населението на България от 1990 до днес
Тревожна статистика за населението на България от 1990 до днес

Тревожна статистика за населението на България от 1990 до днес

Населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души за последните 30 години, от началото на 90-те години на 20-ти век до днес. Това сочат данни от доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Спадът се дължи както на неблагоприятни тенденции като ниската раждаемост и застаряването на населението, така и на специфични за страната ни фактори като значителната емиграция. Последната е била особено висока в периода между 2012 и 2019 година.

Демографската криза - основен приоритет за България и ЕС

Според бившия министър на труда и социалната политика Христина Христова, демографският проблем трябва да бъде основен приоритет за България и Европейския съюз.

"Още от 1985 година сме с отрицателен прираст. През 1989 година сме били 9 милиона, но за 20 години намаляхме от 7,8 милиона на 6,4 милиона, по данни от 2023 година", посочи тя в студиото на "Твоят ден".

Христова обобщи трите процеса, които имат най-негативно въздействие - слабата раждаемост, високата смъртност и миграцията. Тя смята, че освен обективните причини, има и субективни такива, които трябва да се опитваме да преодоляваме с управленски решения.

"Намаляването на населението и работната сила са най-сериозните последици от демографската криза", категорична бе бившият социален министър.

България пред сериозен демографски преход

Доцент Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет коментира, че през следващите 10-15 години България ще преживее сериозен демографски преход, докато се стабилизира друго структурно състояние.

Според него заради сериозните ни демографски проблеми не можем да се възползваме от релокацията на редица индустрии и опитите на Европейската комисия да преструктурира индустриализационната политика.

"Страната е с историческо ниски нива на безработица, ние сме с напълно зает потенциал за развитие на икономическите сектори. Все още обаче не сме привлекателен център за високоспециализирани професионалисти", отбеляза доцент Стойчев.

Той смята, че България би могла да създаде система тип "зелена карта", която да отвори вратите ни за желаещи да се преместят у нас. В същото време експертът е скептичен, че раздаването на "купища" пари едва ли ще повиши чувствително раждаемостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До 2
    Ти ходил ли си в Северна Корея бе,гей бесарабски ? Там да не би да ти отупаха паяжината на гъза с жълтите паламарки ?
  • 1
    2
    До 1
    А бе глупак ,що не отидеш да живееш в Северна Корея ,където ще ти хване задника паяжина ,но ще можеш само да си мечтаеш за социализъм в човешко лице !
  • 4
    1
    Гладен
    Като се замисля, чета как в северна Корея пасели трева от глад. И как така стана, че за 30 години си удвоиха населението? Данни на СЗО, не на някоя жена от пазара. Е, да, вярно е и че живеят средно-статистически 7 години по дълго от българина. Пак СЗО казва така, а те едва ли са много севернокорейски настроени. Бах тоя глад, кажете каква трева пасат, че да пасем и ние.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари