НАСА откри неочаквани количества лед на Луната

0
Откритието може да ускори плановете за постоянно присъствие на Луната
Откритието може да ускори плановете за постоянно присъствие на Луната Снимка: Асен Игнатов / Архив

Откритието може да ускори плановете за постоянно присъствие на Луната

Американската космическа агенция НАСА направи важно откритие в подготовката си за установяване на постоянно присъствие на Луната. Учените са открили залежи от воден лед на естествения спътник на Земята, които се оказват значително по-обширни от предишните прогнози.

Инструмент на борда на апарата Lunar Reconnaissance Orbiter е засякъл лед, вграден в лунната повърхност. Това откритие разширява значително познанията ни за разпространението на водните ресурси на Луната.

Ники Фокс, ръководител на Дирекцията за научни мисии на НАСА, коментира: "Новите открития от апарата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter разкриват, че лунните залежи от лед са по-широко разпространени, отколкото смятахме, дори отвъд сенчестите райони на южния полюс! Тези ледени залежи могат да съдържат жизненоважни ресурси за бъдещите изследователи, включително вода за радиационна защита, въздух, енергия и дори ракетно гориво!"

Досега учените бяха открили лед предимно в дълбоко студени кратери в южния полюс на Луната или в близост до него, известни като "постоянно затънтени региони" (PSR). Именно поради тази причина програмата "Артемида" на НАСА планира кацане в близост до тези кратери. Новото изследване, публикувано в рецензираното списание Planetary Science Journal, разкрива значителни количества лед и в по-отдалечени кратери.

Тимъти П. Маккланахан, главен изследовател от НАСА, обяснява: "Откриваме, че има широко разпространени доказателства за наличие на воден лед в рамките на PSR извън южния полюс, към поне 77 градуса южна ширина". Той добавя, че голяма част от тези ледове вероятно се намират в кратери със студени температури под минус 198 градуса по Целзий. Някои от тези затънтени кратери не са виждали слънчева светлина в продължение на милиарди години.

Маккланахан уточнява количествата открит лед: "За всеки квадратен метър от повърхността с открит лед би трябвало да има поне още 5 кварца (около 5 литра) лед в горната част на повърхността от 3,3 фута (1 метър) в сравнение с околните среди".

Неутронният детектор за изследване на Луната (LEND) на сателита на НАСА е успял да локализира леда, като е посочил къде на повърхността или в близост до нея има джобове със замразен водород.

Учените предполагат, че водата на Луната може да има различни източници. Вероятно комети и метеорити, удряли се в Луната в продължение на векове, са пренесли големи количества вода на повърхността ѝ. Други възможни източници включват водни пари, които естествено се просмукват от лунните недра, или химически реакции между кислорода в лунната почва и неумолимия слънчев вятър.

Тези открития са от ключово значение за бъдещите мисии на НАСА. Когато астронавтите на агенцията се завърнат на Луната - планирано не по-рано от септември 2026 година - една от основните им задачи в рамките на едноседмичен престой ще бъде да търсят лед и да събират проби от повърхността, които да бъдат върнати на Земята за анализ. В дългосрочен план, ако наличието на лед се потвърди, това проучване ще проправи пътя за събиране на лунен лед в бъдеща лунна база. Без тези водни ресурси, оцеляването на човешки екипажи на Луната би било невъзможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари