Направиха първа копка на строежа на физкултурен салон в ОУ „Никола Обретенов“

0

Водосвет и официална церемония дадоха старт на дългоочаквания проект

В Русе започна дългоочакваното изграждане на физкултурен салон в Основно училище "Никола Обретенов". Проектът, който включва и топла връзка към училищната сграда, бе официално стартиран с тържествена церемония, водосвет и първа копка.

Събитието привлече вниманието на местната общност и образователните власти. Сред официалните гости бяха кметът на Русе Пенчо Милков, заместник-кметът Енчо Енчев, началникът на Регионалното управление на образованието - Русе доктор Росица Георгиева, както и Елисавета Досева - член на комисията по младежта и спорта към Общински съвет - Русе. Учители и ученици също се включиха в церемонията, демонстрирайки значимостта на проекта за цялото училище.

Емил Тюлеков, директор на ОУ "Никола Обретенов", сподели вълнението си от реализацията на дългогодишната мечта на училището: "След 36 години училището най-накрая ще има модерно спортно съоръжение, благодарение на подкрепата на Община Русе и кмета Пенчо Милков."

Кметът Пенчо Милков подчерта важността на новото съоръжение не само за учениците, но и за целия квартал: "Новият салон ще бъде важен не само за учениците, но и за целия квартал. Той ще бъде използван активно от децата и ще допринесе за спортното развитие на местната общност", заяви той.

Водосветът за освещаване на строителната площадка бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, заедно със свещеници от Русенската Света митрополия, придавайки духовно измерение на началото на проекта.

Проектът предвижда изграждането на модерен физкултурен салон с впечатляващи размери от 36,45 метра на 21,20 метра. Освен самия салон, сградата ще разполага с редица допълнителни помещения, осигуряващи пълноценното му функциониране. На нивото на физкултурния салон са проектирани фоайе, съблекални за учениците с капацитет 30-40 места, санитарни възли, стая за учител/треньор и котелно-бойлерно помещение.

Особено внимание е обърнато на възможностите за наблюдение на спортните събития - предвидени са три реда трибуни за зрители с общ капацитет от 122 места. Този елемент ще позволи организирането на състезания и демонстрации, които да привличат по-широка публика и да стимулират спортния дух в общността.

Многофункционалността на новия салон е ключова характеристика на проекта. Съоръжението ще предоставя възможности за практикуване на широк спектър от спортове и физически активности, включително волейбол (за учебно-тренировъчна дейност), баскетбол, тенис на маса, борба, джудо, бокс, бадминтон, тенис на корт, спортни танци и фитнес. Тази разнообразна гама от спортни опции ще позволи на учениците да развиват различни умения и да откриват своите предпочитания в света на спорта.

Проектът се отличава и с практичното си решение за свързване на новия салон със съществуващата училищна сграда чрез топла връзка. Това ще осигури удобен достъп за учениците, особено през зимните месеци, като същевременно е предвиден и самостоятелен подход от училищния двор.

Според предварителния график, строителните дейности трябва да приключат до края на 2026 година. Това дава надежда на учениците и преподавателите, че в близко бъдеще ще разполагат с модерна спортна база, която да подпомогне физическото развитие и да насърчи здравословния начин на живот сред младежите в Русе.

Реализацията на този проект е ярък пример за успешното сътрудничество между местната власт и образователните институции в града. Той не само ще подобри условията за спорт в училището, но и ще създаде нови възможности за общностни събития и активности, свързващи различните поколения в квартала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Самарин
    От всички присъстващи на това рехаво участие,най впечетляващи за читателите според мен,са човекът с бялата каска и жената-шамандура от лявата страна на г-н Милков.Нищо лично,но това е на пръв поглед.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари