Четвърт от бюджета за спортни проекти остана неусвоен през 2024 година

0
Министерството на спорта връща 2,4 милиона лева неизползвани средства
Министерството на спорта връща 2,4 милиона лева неизползвани средства Снимка: Министерство на младежта и спорта

Служебният министър Георги Глушков разкри пред депутатите причините за неусвоените средства

Близо 2,4 милиона лева от предвидените средства за спортни проекти в България останаха неизползвани през 2024 година. Това стана ясно по време на изслушването на служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков пред парламентарната комисия в сряда.

Министерството на младежта и спорта (ММС) е разполагало с бюджет от 10 милиона лева за изпълнение на националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Програмата изисква всеки кандидат да осигури 50% собствено финансиране, равняващо се на сумата, за която кандидатства пред държавата, пише вестник СЕГА.

Георги Глушков разкри пред депутатите, че до края на ноември 2023 година са били подадени 36 проектни предложения на обща стойност 20,6 милиона лева. След оценка по предварително изготвена методика, 20 проекта са били одобрени за финансиране в размер на 9,95 милиона лева.

"Прави впечатление, че 72% от постъпилите и одобрени предложения са на общини, а на клубове са само 22%. Това означава, че спортните клубове имат затруднения с осигуряване на необходимия собствен финансов ресурс от 50%", коментира Глушков пред комисията.

Впоследствие три от одобрените общини - Гоце Делчев, Добрич и Бяла (Варненско), са се отказали от участие, освобождавайки ресурс от 2 377 973 лева. Тази сума, представляваща почти четвърт от целия бюджет на програмата, е била върната в централния бюджет.

От публикувания на сайта на ММС списък става ясно, че само осем спортни клуба са кандидатствали по програмата, като само два от тях са получили одобрение - столичният клуб по художествена гимнастика "Левски-Триадица" (148 933 лева без ДДС за тренировъчна зала) и пловдивският атлетически клуб "Локомотив" (98 189 лева с ДДС за зала за лека атлетика).

За да се справи с проблема за недостатъчното участие на спортните клубове, министър Глушков обяви нова програма: "В тази връзка е новата програма за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти държавна и общинска собственост, която е за 100% финансиране от държавата и е в размер на 5 милиона лева. Надяваме се по нея да кандидатстват повече клубове, за да могат да обновят своите обекти, без да им се налага да търсят 50% съфинансиране. Програмата е със срок до 2027 година."

В заключение на заседанието, членовете на парламентарната спортна комисия се обединиха около необходимостта от цялостно увеличение на бюджета на ММС, което да бъде заложено в Закона за държавния бюджет за 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...