НАП провери над 800 търговски обекти по Черноморието

1
Нови методи на проверка
Нови методи на проверка

Нови методи на проверка

Националната агенция за приходите (НАП) обяви успешен старт на контролната си кампания по българското Черноморие. В рамките на първите две седмици фискалните инспектори са проверили повече от 800 търговски обекта, сред които заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони и магазини за хранителни стоки. Целта е засилване на фискалната дисциплина и предотвратяване на нарушения, свързани с данъчни и осигурителни задължения.

Строг контрол и нови методи на проверка

От началото на кампанията инспекторите на НАП са съставили над 150 акта за нарушения. Най-честите нарушения включват неиздаване на фискални бонове и разминавания между маркираните суми на касовите апарати и наличностите в касите. В осем от проверените обекти е липсвало фискално устройство.

„Контролната кампания на НАП за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие дава резултати. Подобрява се фискалната дисциплина, променя се поведението на търговците в посока доброволно плащане на задълженията и реално отчитане на приходите, което е наша основна цел. Апелираме към гражданите да изискват касова бележка за всяка покупка, а ако не им бъде издадена такава – да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП, коментират от приходната агенция.

Подобрена фискална дисциплина

Данните от проверките показват, че фискалната дисциплина по българското Черноморие се подобрява. До момента не са установени сезонни работници, работещи без сключен трудов договор. Кампанията продължава до края на летния сезон, като в южната част на Черноморието участват и 10 инспектори от Хасково.

Методите на НАП за контрол

Фискалните инспектори прилагат различни методи за контрол, включително способът „таен клиент“, както и явни наблюдения, при които за определен период от време се проследяват продажбите и се сравняват с предходни периоди. Дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП помага за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Стотици обекти по крайбрежието са поставени под активно наблюдение.

Нови правила за защита на потребителите

От НАП напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), в сила от 1 януари 2024 година, цели засилване на противодействието на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и гарантиране на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите чрез мобилното приложение на НАП – NRA Mobile. Приложението сканира QR кода върху бележката и може да се изтегли от Арр Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    русе
    Вие е*авате ли се с нас?! 800 обекта има в Бяла или Балчик! По цялото черноморие са поне 800 000!!! Всяко павилионче, кръчме, баничарница и т.н. и т.н. + хотелии, бунгала, къщи за гости, апартаменти, трябва да се следят и проверяват... 800 проверки?! Вие сте се скъсали от работа. Спецов, сега и митницата като дойде ще я втасате. Но това е целта - безконтролна държава и всички проверки да са тенденциозни към неудобните!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари