Най-редкият кит в света е изхвърлен на плаж в Нова Зеландия

1
От 19-и век до днес са документирани само шест екземпляра от този вид
От 19-и век до днес са документирани само шест екземпляра от този вид Снимка: АП/Служба за опазване на природата via АР

От 19-и век до днес са документирани само шест екземпляра от този вид

На плаж в Нова Зеландия беше открит екземпляр, за който се смята, че принадлежи към най-редкия вид китове в света. Това събитие, обявено от Службата за опазване на природата и цитирано от ДПА, е предизвикало огромен интерес сред учените и природозащитниците.

Историческо откритие

Китът е толкова рядък, че от 19-и век до днес са документирани само шест екземпляра от този вид. Според Службата за опазване на природата, петметровият кит, открит на 4 юли на плаж близо до град Дънидин на Южния остров, е смятан за кит с лопатовидни зъби. Гейб Дейвис, ръководител на операциите на Службата за опазване на природата в крайбрежната зона на Отаго, подчертава значимостта на това откритие:

„Тези китове са едни от най-слабо познатите видове едри бозайници в наши дни. От научна и природозащитна гледна точка това е значимо събитие“, споделя Дейвис.

Научна и природозащитна стойност

Намереният екземпляр предлага първата по рода си възможност за дисекция на кит от този рядък вид, което може да разкрие много неизвестни за неговата биология и поведение. Службата за опазване на околната среда сътрудничи с местните маори относно това как да се процедира с животното, което те смятат за таока (съкровище).

Генетични проби са изпратени за анализ, но обработката на ДНК и окончателното потвърждаване на вида може да отнеме няколко седмици или дори месеци. В същото време, китът се съхранява в хладилна камера, за да се запазят останките му, докато бъдат взети решения как да се процедира по-нататък.

Бъдещи перспективи

Това откритие може да хвърли светлина върху множество аспекти от живота и поведението на китовете с лопатовидни зъби, като предостави безценни данни за учените и природозащитниците. Възможността за детайлно изучаване на толкова рядък вид е уникална и може да допринесе за опазването и разширяването на знанията за морската биология.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари