Най-голямата морга в София е препълнена

0
​Криза в съдебната медицина: София пред безпрецедентно предизвикателство
​Криза в съдебната медицина: София пред безпрецедентно предизвикателство Снимка: БГНЕС

Криза в съдебната медицина: София пред безпрецедентно предизвикателство

В разгара на летните месеци София се изправя пред сериозна криза, която заплашва да парализира работата на правораздавателната система. На 22 юли 2024 година УМБАЛ "Александровска" обяви, че спира приема на тела за съдебномедицински експертизи поради пълно изчерпване на капацитета на моргата. Това решение предизвика остри реакции, включително и от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който алармира за потенциалните последствия върху разследванията в столицата и региона.

Корени на кризата

Проблемът с капацитета на моргите в София не е нов. От години експерти в областта на съдебната медицина предупреждават за несъответствието между нуждите на нарастващото население и наличната инфраструктура. Липсата на адекватни инвестиции в сектора допълнително утежнява ситуацията, водейки до днешната критична точка. Увеличаването на броя на смъртните случаи, в комбинация с недостиг на подходящо оборудване и квалифициран персонал, е сериозен проблем, който изисква спешни решения.

Непосредствени последици

Спирането на приема на тела в най-голямата болница в София има сериозни последици. На първо място, това може да забави разследванията по тежки криминални случаи, като рискува компрометирането на важни доказателства поради закъснели аутопсии. Допълнително натоварване на и без това претоварената съдебна система, както и емоционален стрес за семействата на починалите, които ще чакат по-дълго за освобождаване на телата на близките си, са само част от последствията.

Реакция на институциите

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов реагира незабавно на ситуацията, като изпрати официално писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева и служебния премиер Димитър Главчев. В своето обръщение той подчерта необходимостта от незабавни мерки: „Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебномедицински експертизи.“

Главният прокурор настоява за спешни мерки, които да гарантират непрекъснатостта на съдебномедицинските експертизи, жизненоважни за правораздаването.

Търсене на решения

Здравното министерство признава дългогодишния характер на проблема и работи по краткосрочни и дългосрочни решения. Сред обсъжданите варианти са временно пренасочване на тела към общински морги, разширяване на съществуващите съоръжения в други болници, както и инвестиции в нова, модерна морга с по-голям капацитет. Оптимизирането на процесите за по-бързо извършване на аутопсии и освобождаване на място също е част от плана за справяне със ситуацията.

Обществен отзвук

Новината за кризата в съдебната медицина предизвика широк обществен дебат. Граждански организации настояват за по-голяма прозрачност в управлението на здравната система и дългосрочна стратегия за развитие на съдебномедицинските услуги. Експерти по криминология изразяват загриженост относно потенциалното въздействие върху разкриваемостта на престъпленията и призовават за спешни мерки за подобряване на инфраструктурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари