Надежда Йорданова: Борисов изгори всички мостове и плахо признава грешката си

0
ГЕРБ нямат план за управление, коментира депутатът от ПП-ДБ
ГЕРБ нямат план за управление, коментира депутатът от ПП-ДБ Снимка: БГНЕС

ГЕРБ нямат план за управление, коментира депутатът от ПП-ДБ

"Всички знаци показват, че ГЕРБ нямат план за сформиране на управление. Не виждаме каква работеща формула може да се предложи. Единствено възможно изглежда ГЕРБ, ДПС и ИТН да формират правителство, но очевидно и в тази формула нещата скърцат". Такава теза разви народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Надежда Йорданова. По думите ѝ отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ, които в 49-ото Народно събрание счупиха работеща формула за действащ кабинет, който да придвижи страната напред.

Йорданова е категорична, че ПП-ДБ ще бъде опозиция, но ще търси подкрепа от всички политически сили за приоритетите на формацията. По повод коментарите на Бойко Борисов, че е тъжен заради продължаващата невъзможност България да получи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, Надежда Йорданова попита кой носи отговорността за това и заяви, че ПП-ДБ трябва да покаже пътя напред не чрез апаратни игри, а чрез реални политически решения, представени на българските граждани.

Като пример за такива реални действия, тя посочи пред bTV, че групата на ПП-ДБ в 50-ия парламент вече е внесла законопроект за изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, които са част от условията по ПВУ. Народният представител изрази надежда, че, за разлика от предходния парламент, в който не беше постигнато съгласие с ГЕРБ, сега измененията ще намерят подкрепа в пленарна зала, особено след ясната заявка от Европейската комисия, че сегашният закон, който по същество е антикорупционен, не предоставя достатъчна защита на лицата, подаващи сигнали.

Същото важи и за дългоочаквания закон за личния фалит. “Въпреки огромните усилия, които положихте да подобрим Закона за несъстоятелността на физическите лица, ГЕРБ отказаха да го придвижат напред и блокираха разговорите. Заради политически сръдни, ние отказваме да се придвижим напред”, заяви тя.

Бившият правосъден министър се върна и към знаковото закриване на Специализираното правосъдие в България, като пример за отстояване на важните цели. “Специализираното правосъдие беше закрито по законопроект, който аз, като министър на правосъдието, заедно с моя екип, внесохме в 47-ото Народно събрание. Аз го защитавах, минахме през всички проверки, както на Конституционния съд, така и на съда на Европейския съюз. Не знам друг закон да е минавал през толкова много тестове. Благодаря на ИТН, че подкрепиха този законопроект, но е много важно да се отстоява и да се показва всъщност кой носи отговорността и е бил двигател на определени промени”, посочи Йорданова.

Според Надежда Йорданова хипотезата ПП-ДБ да получи третият мандат е малко вероятна, “защото президентът Радев е показвал многократно, че има враждебно отношение към нашата политическа сила. Нека да си припомним как беше връчен мандата на премиера Денков в 49-ото Народно събрание - с ясно пожелание да не се изпълни този мандат. Ако пък се случи, нашите органи ще се съберат и ще вземат решение”.

Ситуацията е такава, че за съжаление предсрочните избори още тази година не са изключени. Това ме тревожи, защото като че ли ние като политици отказваме да приемем реалностите, че трябва да формираме работещи решения, които не са ориентирани около разделяне на постове, а около решение на кризите, които вижда обществото. Ние трябва да изкореним корупционния модел на управление на тази държава. Това е реален проблем. Трябва да подготвим държавата ни за прехода в дигиталната ера и справянето с климатичните промени. Това са реални разговори и аз наистина не разбирам защо политиците отказваме да ги водим, а сме се хванали за гушите и отблъскваме хората”, каза още Надежда Йорданова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари