Над 200 зайчета са изоставени миналата година у нас

2
Хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат
Хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат Снимка: Facebook

Хора ги купуват и изоставят, когато им омръзнат

Домашните зайци, привлекли вниманието на много хора със своята сладост и ниска цена, често стават жертви на безотговорност. Миналата година повече от 200 зайци са били изоставени от своите стопани, разкрива Лина Енчева от организацията Bunny Rescue Bulgaria пред БТА. Тя добавя, че проблемът с изоставянето на тези животни е глобален и е резултат от недостатъчна информираност на собствениците.

Зайците – екзотични любимци, които често биват изоставени

Според експерти, зайците се възприемат от много хора като "стартови домашни любимци". Тяхната сравнително ниска цена и привидно лесно отглеждане ги прави честа покупка, особено за деца. Въпреки това, ветеринарните грижи за тези екзотични животни се оказват скъпи и сложни. Енчева обяснява, че когато зайците се разболеят, собствениците често избират да се отърват от тях, вместо да се погрижат за тяхното здраве.

„Когато зайчетата имат медицински проблеми, те често биват заменяни с нови. Хората ги възприемат като предмети, които могат лесно да бъдат изхвърлени,“ коментира Енчева.

Надя Станчева от Animal Rescue Sofia потвърждава тази тенденция и добавя, че много от зайците, които биват изоставени, не могат да оцелеят в дивата природа или дори в градска среда. Често собствениците ги изоставят с клетките до контейнерите за смет, с надеждата, че някой друг ще се погрижи за тях.

Нуждата от статистика за бездомните животни в България

По данни на специалистите, проблемът с бездомните животни в България не се ограничава само до зайците. Надя Станчева отбелязва, че в страната липсва официална статистика за броя на бездомните животни. Въпреки че в някои градове, като София, са правени опити за преброяване на бездомните кучета и котки, за цялата страна такова преброяване не е извършвано.

„Важно е да знаем какво трябва да бъде свършено и с какви предизвикателства се изправяме, за да можем да намерим ефективни решения,“ заявява Станчева. Тя добавя, че преброяването на бездомните животни е ключов инструмент за справяне с проблема.

Проблемите с бездомните коне и нуждата от регулации

Не само зайци, кучета и котки стават жертви на изоставяне. Според Надя Станчева, много коне също се оказват изоставени от своите стопани, особено когато станат причина за пътнотранспортни произшествия. „Стопаните просто бягат и не изчакват органите на реда, тъй като носят отговорност,“ обяснява тя. В такива случаи конете често остават без чип и без място, където да бъдат настанени.

Международният ден на бездомните животни – повод за размисъл и действия

Международният ден на бездомните животни, отбелязван от 1992 година през третата събота на август, напомня на международната общност за тежкото положение, в което се намират изоставените и бездомните животни. Този ден служи като възможност за повишаване на информираността и насърчаване на действия в подкрепа на животните.

Историята на грижата за бездомни животни се простира далеч назад във времето. През 1695 година в Япония е създаден първият в света приют за бездомни кучета, а през 1822 година във Великобритания е приет първият закон за защита на животните от жестокост. В наши дни, продължаващата работа на организации като Bunny Rescue Bulgaria и Animal Rescue Sofia е от жизненоважно значение за справяне с проблема с изоставените домашни любимци в България.

Призив към обществото: образование и отговорност

Специалистите апелират към обществото да се информира и образова преди да реши да вземе домашен любимец. „Важно е хората да бъдат подготвени за отговорностите, свързани с грижата за тези животни,“ подчертава Лина Енчева. Ако човек не може повече да се грижи за своя заек, най-доброто решение е да се свърже с организация като Bunny Rescue Bulgaria, която ще помогне да се намери нов дом за животното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ДаниелаИванова
    Моля разкажете повече за вашата организация и оставете телефон на който след като се обадиш до два часа или до края на деня да дойдечовек да прибере животното.Високите температури влияят зле на зайците. Ако има умряло животно не може да се хвърли в общия боклук защото е биологичен отпадък и има глоба.има ли телефон на който се обаждаш и пристига екип за умрялото животно и прави дезинфекция на клетката и на дома
  • -6
    1
    Мастър шеф
    "Ако човек не може повече да се грижи за своя заек, най-доброто решение е...." Да го изяде
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари