Над 2 милиона лева са изплатени на собственици на отчуждени имоти в Русенско

4
Средствата са изплатени във връзка с изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново
Средствата са изплатени във връзка с изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново Снимка: Dunavmost

Средствата са изплатени във връзка с изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново

"2 188 562 лева са изплатени от септември миналата година насам като обезщетения на собственици, чиито имоти са отчуждени за изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново". Това каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при срещата си с кмета на община Ценово д-р Петър Петров, съобщават от Областна администрация Русе.

Изплатените средства са по 461 заявления. Близо 83% от общата сума или общо 1 809 648 лв. са изплатени на около 370 собственици на парцели в землищата на селата Ценово и Долна Студена. Средствата са осигурени от държавния бюджет, като почти ежеседмично комисия от Областната администрация в Русе, е извършвала проверки на представените документи за собственост и за наличие на всички условия за изплащане на определеното обезщетение.

Останалите 378 914 лева са разпределени между 91 имота в землищата на селата Обретеник, Белцов, Стърмен, Полско Косово, Пейчиново и град Бяла. Драганов посочи, че са създадени всички условия за максимално бърза проверка на подадените заявления и цялата съпътстваща документация, така че да няма забавяне при изплащането на обезщетенията на собствениците на одържавените имоти.

И към момента експертите от Областната управа продължават да работят по получените документи на собственици, чиито земи предстоят да бъдат отчуждени за изграждането на автомагистралата в участъците Русе – Бяла и обход на гр. Бяла.

Припомняме, че документи се подават в Центъра за административно обслужване на Областната администрация, намиращ се на пл. „Свобода“ 6 всеки делничен ден от 09.00 до 17.30 часа или по пощата чрез лицензиран пощенски оператор.

Веднага след срещата си с кмета на Ценово, в която участваха председателят на тамошния Общински съвет Георги Георгиев, служители на Общината и кметове от съседните населени места, областният управител посети изграждащия се участък от магистралата между Ценово и Пиперково, където се предвижда да има детелина с разклон за Свищов, Белцов, Новград и другите населени места в района.

Трасето на автомагистралата е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката.

Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

По време на срещата Драганов беше придружен от главния секретар на Областната администрация Ирена Тодорова, експерти от институцията и изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Заедно екипите на двете администрации обсъдиха възможностите за получаване на финансиране от Европейския съюз по различни проекти, свързани предимно с насърчаването на туризма и подобряването на инфраструктурата в Ценовско.

Особено внимание беше отделено на възможностите за подобряване на транспортната свързаност. Разгледани бяха и теми, касаещи възможностите за подобряване на инвестиционния климат, както и транспортната свързаност на Ценово с областния център Русе. Посетени бяха и двата изграждащи се соларни парка в общината с обща мощност малко над 100 MW. Те би трябвало да заработят в близките месеци, като инвестицията е изцяло частна. Най-вероятно произведената енергия ще се потребява както от предприятия в България, така и от фирми извън страната. Обсъдени бяха и социалните услуги, като беше посочено, че в това отношение Ценово е сред пионерите не само в региона, но и в страната.

Още през 2017 година Общинският съвет в Ценово одобри еднократна помощ от 500 лева за второ дете. От няколко години насам там се изграждат постоянно нови детски площадки и зони за отдих, а ползването на детска градина е безплатно отдавна.

В знак на доброто сътрудничество между Областната администрация и Община Ценово кметът д-р Петър Петров бе удостоен с грамота от областния управител Драгомир Драганов. Тя му бе връчена за ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    4
    Собственик
    Аз съм собственик на отчужден имот и искам да ви кажа, че всички хора бяхме измамени. Земите ни бяха заграбени на безценица. Процедурата беше безкрайно усложена с купища безполезни документи, а накрая се оказа, че имотите са оценявани по цени отпреди 30-40 години. Това стана с престъпното съдействие на кметовете-гербопитеци. Парите или разликата спрямо реалната пазарна стойност на земите са потънали в джобовете на мутрата от Банкя и на свинята Шиши. Искам да кажа на всички честни и почтенни хора да бягат от булагаристан, защото в такава мафиотс7ка кочина(дори не мога да го нарека държава) хората права нямат никакви. Нито право на собственост имате, нито може да обжалвате чрез съд, или чрез друга институция. Корумпирания съд защитава мафиотите във властта значи вие хора сте обречени. Ако кажат да ви вземат имотите - вземат ви ги безнаказано и нищо не можете да направите.
  • 2
    3
    запознат
    Магистрала няма да има спете спокойно.
  • 5
    2
    Абееее......
    Добре, че не се намери някой задник, като онзи с автосервиза на Потсдам. Тогава щяхме да имаме магистрала някой друг път.
  • 8
    1
    Цени и ценообразуване
    По кои цени? Оценки ? От 09.09.1944 г. ли са тарифите? Гледам от дядо и баба едни документи за два декара,и къщата.О,ужас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари