Парите за магистралата "Русе - Велико Търново" не стигат

2
Необходими са допълнителни средства, заяви Виолета Коритарова
Необходими са допълнителни средства, заяви Виолета Коритарова Снимка: Dunavmost

Необходими са допълнителни средства, заяви Виолета Коритарова

"Проектът за изграждане на автомагистрала "Русе - Велико Търново" е включен за финансиране по програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.," съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на парламентарния контрол в НС. По думите ѝ, сключен е договор с консултант, който изготвя формуляра за кандидатстване за финансиране на първите два участъка от автомагистралата по програмата.

Средствата, предвидени за финансиране, са недостатъчни за изграждане на цялата магистрала и затова ще бъде необходим допълнителен финансов ресурс от държавния бюджет или друг източник за финансиране на тяхното завършване“, заяви Коритарова.

В момента проектът е предвиден за финансиране под номер 193 от Приложение 2 към Закон за държавния бюджет на България за 2024 г., като осигурените средства ще се използват за обхода на град Бяла. Според разчетите на пътната агенция, финансовата помощ, за която се кандидатства по програма "Транспортна свързаност", няма да е достатъчна и затова се предвижда в прогнозата за бюджет 2025-2027 г. да бъдат заложени необходимите средства за довършване на магистралата "Русе - Велико Търново".

Министър Коритарова поясни, че извършените разходи по проекта ще бъдат предложени за верификация след одобряване на формуляра за кандидатстване и сключване на договора за безвъзмездна помощ по програма "Транспортна свързаност".

Автомагистралата, която ще бъде с дължина над 132 км, е обособена в три участъка. Първият участък е "Русе - Бяла" с дължина 40,24 км, вторият - обход на град Бяла, е с дължина 35,4 км и третият - "Бяла – Велико Търново" е с дължина 57,2 км.

В момента за участъка "Русе - Бяла" се изготвя технически проект, който трябва да бъде предаден за разглеждане от експертен техническо-икономически съвет към пътната агенция до 18 август 2024 г.

За обхода на Бяла вече са в ход строителни дейности на 7,9 км, като трасето е с изготвен технически проект и издадено разрешение за строеж от 14 ноември 2023 г. Първата копка е направена на 3 декември 2023 г. Министър Коритарова отбеляза, че към момента се изнася хумусният слой, а същинските строително-монтажни работи все още не са започнали. За останалите 27,5 км от участък 40 до 61 и от участък 69 - 76 км е представен технически проект, който в момента се разглежда от експертите на Агенция "Пътна инфраструктура" за изразяване на становища, след което ще бъде представен за разглеждане от експертния технико-икономически съвет към агенцията.

За третия участък "Бяла - Велико Търново" пътната агенция предвижда да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на инженеринг - проектиране и строителство, както и за строителен надзор в края на август - началото на септември 2024 г.

Коритарова увери народните представители, че ведомството и пътната агенция работят с приоритет по всички вертикални транспортни коридори, за да се осигури свързаността между северната и южната част на страната.

Очаква се завършването на магистралата да бъде ключов фактор за подобряване на транспортната инфраструктура и икономическата свързаност в региона, което ще допринесе за развитието на местния бизнес и улесняване на движението на стоки и хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Stiga
    Стига дрънканици вече 30 години! Кой бил оставил пари,пък кой след него ги бил прибрал!!! Спрете с приказките и започнете с делата! Някой от тия търтеи да се разходи до Румъния и да види какви магистрали правят! Те не дрънкат глупости и не си прехвърлят народната пара от джоб в джоб,а действат! Ама то с калинки и бръмбари с купени дипломи,не се получава! Безсрамници нагли!!!
  • 4
    7
    imeto vi e tvurde kuso 7
    е нищо да направят едното платно... докъдето стигне
  • 2
    6
    Русенец
    Коритарова "сви" милиард и половина оставени и от правителството на Борисов за довършване на магистралата.Сега ще струва 6 пъти повече и не се вижда края на тази мъка,всеки ден катастрофи-русенци пак да гласуват за Кирил и Асен!
  • 0
    5
    Ха
    А кой е казал, че финасирането по програмата е 100%, много ясно, че държавата също участва.
  • 12
    4
    Нищо ново
    Сърбят ги ръцете да подпишат нови заеми.И никой никому няма да търси отговорност къде пропаднаха предвидените преди за магистралата средства.Кои ги гушнаха в банковите си сметки За един се сещаме , той е пословичен на тема магистрали и обича да се хвали с тях.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари