Над 150 души участваха в поход в чест на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

4
Тридневен национален поход отбеляза 156 години от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Тридневен национален поход отбеляза 156 години от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа Снимка: Областна администрация - Русе

Тридневен национален поход отбеляза 156 години от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Над 150 души от цялата страна взеха участие в различните етапи на тридневния национален поход, посветен на 156-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Инициативата, която се проведе за десета поредна година, бе организирана от Областната администрация в Русе с подкрепата на Сдружението на областните управители от крайдунавския град и Български туристически съюз.

Началото на похода бе дадено с възпоменателна церемония, проведена от областния управител Драгомир Драганов пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността „Янково гърло“, близо до устието на река Янтра в община Ценово. По време на похода участниците имаха възможност да се включат в богата културна програма, като акцентът бе поставен върху кратки исторически беседи, които следваха стъпките на четата.

Кулминацията на събитията беше пресъздаването на битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с османската войска в местността Канлъ дере край павликенското село Вишовград. Възстановката бе изпълнена от близо 50 възстановчици от Сухиндол, Ловеч, Русе, Варна и Трявна. В образа на Стефан Караджа се превъплъти 28-годишният Васил Живков от Русе, който е член на регионалния клуб на Национално дружество „Традиция“ в крайдунавския град. Живков, който е на същата възраст, на която е бил и самият Стефан Караджа по време на битката, се превъплъщава в този образ за втори път. Той е участвал и в други исторически възстановки като Христо Ботев, Ангел Кънчев, както и в ролята на четник и поп.

Във възстановката като четници се включиха и кметовете на Дъскот - Николай Митев, и на Сухиндол - инженер Пламен Чернев, заедно със синовете си Павел и Иван. Честванията бяха подкрепени от младите гвардейци от 12-и ученически гвардейски отряд при Средно училище „Бачо Киро“ в Павликени.

Празничната програма бе допълнена от самодейната група при Народно читалище „Ради Фичев – 1896“ в село Вишовград, с ръководител Маня Стоянова и музикален съпровод на Стефан Желязков и Йордан Петков. Румена Кънчева изпълни патриотичната песен „Къде си, вярна ти любов народна?“. Отец Герасим отслужи заупокойна молитва за вечна памет на загиналите в местността Канлъ дере, а след това се проведе възпоменателно поклонение.

Тази година най-малката участничка в похода беше на 11 години, а най-възрастната - 87-годишна. Инициативата отново се реализира благодарение на Лилия Георгиева, главен експерт в Областната администрация в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари