Над 10 пациента в Пазарджик чакат спешно кръвопреливане

0
Болницата търси доброволци за кръводаряване
Болницата търси доброволци за кръводаряване Снимка: БТА / Архив

Болницата търси доброволци за кръводаряване

Отделението по трансфузионна хематология към Многопрофилна болница за активно лечение - Пазарджик отправя спешен призив за доброволни кръводарители. Лечебното заведение алармира, че наличностите в "Кръвна банка" са силно намалени и се изисква неотложно попълване на запасите от кръв, особено за пациенти от област Пазарджик.

В няколко отделения на болницата, сред които Хирургичното, Акушеро-гинекологичното, Урологията, както и Отделението по реанимация и интензивно лечение, се лекуват пациенти с остро кървене, за които е критично важно да получат кръвопреливане в най-кратки срокове.

Началникът на Отделението по трансфузионна хематология, д-р Ваня Стоева, апелира: „Призоваваме всички, които имат възможност, да дарят кръв и да помогнат на нуждаещите се пациенти. В момента над 10 души са в критично състояние и чакат за кръвопреливане.“ Призивът идва в момент на сериозен недостиг на кръвни ресурси, което затруднява лечението на пациентите с животозастрашаващи състояния.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят от понеделник до петък, в часовете между 7:30 и 13:00 часа, в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ - Пазарджик. Не е от значение кръвната група на дарителите, тъй като всяка кръв е ценна за спасението на човешки животи.

От болницата подчертават, че освен животоспасяващото значение, кръводаряването носи ползи и за самите дарители. То подпомага обновяването на кръвните клетки, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и укрепва имунната система. Количествено кръвта се възстановява в рамките на 24 часа, а качествено – в рамките на три до четири седмици. Минималният интервал между две дарения е 60 дни. Освен това, всеки дарител има право на два дни платен отпуск и получава ваучер на стойност 8 лева, както и достъп до резултатите от изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари