МВР извършило 28 проверки срещу Ивелин Михайлов и неговите фирми

0
Областната дирекция на МВР във Варна е извършила 16 проверки
Областната дирекция на МВР във Варна е извършила 16 проверки Снимка: БТА

Областната дирекция на МВР във Варна е извършила 16 проверки

В последните години "Исторически парк" и неговият създател Ивелин Михайлов са обект на множество проверки и разследвания от страна на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Временната парламентарна комисия, създадена за изясняване на фактите около проекта, изслуша служебния вътрешен министър Калин Стоянов, който разкри подробности за извършените проверки.

Множество проверки и сигнали

По думите на министър Стоянов, до момента са извършени общо 28 проверки по различни сигнали, свързани с Ивелин Михайлов и свързани с него лица. Областната дирекция на МВР - Варна е извършила 16 от тези проверки. Сигналите включват евентуални данни за извършени икономически и криминални престъпления. Всички преписки са изпращани на съответната компетентна прокуратура, като голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство. В момента има няколко преписки, които все още се разглеждат от прокуратурата, а едно следствено дело е в процес на разследване от Окръжен следствен отдел - Варна.

Разследвания за документна измама и финансови пирамиди

Министър Стоянов уточни, че образуваното досъдебно производство е за документна измама. През 2019 година е извършена проверка за осъществяване на инвестиционна дейност по закупуване на акции, но досъдебното производство е прекратено от прокуратурата. Същата година е подаден анонимен сигнал, че дружеството "Together" ООД, със собственици Вася Йорданова (бивша съпруга на Михайлов) и други лица, създават финансова пирамида, която има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции. Варненската районна прокуратура е отказала образуване на досъдебно производство по този сигнал.

Проверки за неправомерно придобиване на имоти

Има и проверки за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на село Неофит Рилски. Според сигналите, има съмнение за схема за изпиране на пари, като имотите се купуват на занижени цени. През 2024 година е извършена проверка във връзка с данни за множество лица, регистрирани на различни места в община Ветрино с цел да гласуват за партия "Величие". Районната прокуратура във Варна е постановила отказ за образуване на наказателно производство.

Проблеми с местните избори

Към настоящия момент се извършва проверка по прокурорска преписка на Варненска районна прокуратура, свързана с местните избори от 2023 година. Изискани са данни от Община Ветрино за адресните регистрации за периода 30 април – 9 декември 2023 година в населени места в общината. Възложени са действия по установяване дейността на дружеството "Пазители", които са извършвали пропускателен режим на изборните секции на територията на община Ветрино.

Скандали и битови инциденти

В районното управление в Провадия, където се намира "Исторически парк", са извършени 13 други проверки за случаи от битов характер, включително скандали, заплахи и следене.

Министър Калин Стоянов категорично отрече да има "чадър" над разследванията срещу Ивелин Михайлов и подчерта, че може да гарантира за областния директор на МВР - Варна. Той добави, че има възможност да се проверят служителите, които са работили по съответните преписки, както и да се даде информация за прокурорите, които са издавали отказите или са образували следственото дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Димитров
    Този е един изкусен хитрец,който набира овце за бъдещото си стадо.Аланкоолу,ти се прицели в слънчасалите мои сънародници,облъчваш ги със светло бъдеще,величие,все хапки които не се "дъвчат", а се преглъщат директно. 28 "проверки" от топ-органите. Сигурно, всичко е разнищено от А до Я и какво,оказа се,че в сектата всичко е чисто и прозрачно като момина сълза!?
  • -3
    3
    Странен си 1
    Аполитичен с политическо мнение?!
  • 2
    2
    Аз
    28 проверки и още 13 други, малииии колко са се нагушили!
  • 2
    1
    Аполитичен
    Изобщо, ама изобщо не ми дреме за величия, възраждания, герберски простотии, кирчовци, кокорчовци, рязани карабини и т.н. Сиромах човек съм, но така съм си нагласил нещата, че бездомен и гладен няма да остана. Но това, ти да впрегнеш цялата репресивна сган да съсипе опонент е гнусно! Да бе, на война като на война, но и там би трябвало да има достойнство. Тази сутрин ми направи впечатление мнението на Лъчезар Богданов - оказва се, че по безвремието на служебни кабинети икономиката ни прави невиждан растеж. Просто не са се окопали за да рекетират бизнеси. Категорично съм за референдум - частично отказване от Суверенитет в полза на развита държава. Ние нямаме качества и потенциал да се управляваме.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари