МВнР: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

0
Избягвайте пътувания до Сицилия заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи
Избягвайте пътувания до Сицилия заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи

Избягвайте пътувания до Сицилия заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи

Министерството на външните работи на България издаде препоръка към българските граждани да се въздържат от пътувания до Сицилия и околните острови през следващите дни. Причината за това предупреждение е активизирането на вулканите Етна и Стромболи, които в последните дни показват значителна вулканична активност.

Активността на Етна и Стромболи

Вулканът Етна, който е един от най-активните вулкани в света, започна да изригва лава и пепел от кратера "Вораджин" след четиригодишен покой. Изригванията са интензивни и осветяват небето над град Катания, което предизвика временно затваряне на местното летище. Летището в Катания бе частично отворено след първоначалните възстановителни работи, но пристигащите полети са регулирани на всеки два часа в зависимост от вятъра и количеството пепел.На северното крайбрежие на Сицилия, вулканът Стромболи също изригва активно, изхвърляйки лава в морето. Италианските власти обявиха най-висока степен на червена тревога за Стромболи, като предупредиха, че ситуацията може да се влоши. Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че вулканът е под наблюдение и че плановете за евакуация са готови в случай на извънредна ситуация.

Мерки за безопасност

Италианската агенция за гражданска защита е удвоила броя на пожарникарите на остров Стромболи и е предприела мерки за осигуряване на безопасността на местното население и туристите. Жителите на Катания и околните райони също са започнали почистване на улиците и автомобилите от падналата вулканична пепел.

Препоръки към българските граждани

Министерството на външните работи на България настоятелно препоръчва на българските граждани да избягват пътувания до Сицилия и околните острови, докато ситуацията не се стабилизира. Гражданите, които вече се намират в засегнатите райони, трябва да следват инструкциите на местните власти и да бъдат готови за евакуация при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари