Мраз унищожи картофите в Южна Африка

1
Цените скочиха
Цените скочиха

Цените скочиха

Цените на картофите в Южна Африка отбелязаха значително увеличение от 15 процента през последната седмица, след като реколтата в провинция Лимпопо, основен производствен регион, беше тежко засегната от мраз. Тази ситуация доведе до значително намаление на доставките и рязко покачване на цените на този основен хранителен продукт. Според данни от сектора, цитирани от "Ройтерс", скокът в цените е отразен в средните национални стойности, които са се покачили с 15 процента през седемте дни до 28 август.

Картофите, заедно с царевичното брашно и хляба, са основни растителни продукти в хранителната култура на Южна Африка. Страната е произвела 2,4 милиона тона картофи през 2023 година, което я нарежда на трето място в Африка по производство, след Египет и Алжир. Въпреки този внушителен обем на продукцията, суровите климатични условия в Лимпопо сериозно застрашават стабилността на пазара.

Средната цена на 10 килограма картофи достигна 85,31 ранда (4,80 долара) в сряда, което е рязко увеличение спрямо 74,24 ранда седмица по-рано. Най-високи цени бяха регистрирани в Нелспруит и Кейптаун, където торба картофи се е продавала за почти 100 ранда. Данните на "Патейтос Ес Ей" (Potatoes SA) показват, че цените са започнали да се покачват над средните за сезона още през последните две седмици на юли.

Провинция Лимпопо, която е известна със своя по-топъл климат, обикновено поема значителен дял от доставките на картофи за пазара в периода от юли до декември. Това се дължи на намалението на продукцията от провинция Фрий стейт през тези месеци. Но тази година, Лимпопо бе ударена от най-лошите студове от години, което доведе до значителни щети върху реколтата и оказа натиск върху цените.

Това повишение на цените на картофите се случва в момент, когато инфлацията на храните в Южна Африка бележи спад, достигайки 3,9 процента през юли, в сравнение с 4,1 процента през предходния месец. Това е най-ниското ниво на инфлация на храните от януари 2020 година. Общата потребителска инфлация също отбеляза спад до 4,6 процента на годишна база през юли, спрямо 5,1 процента през юни, което представлява най-ниското ниво за последните три години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Глобално затопляне, а?
    Рекордно охлаждане на Атлантическия океан до Екватора! Учените нямат обяснение за аномалията, случила се в най-горещите дни на Земята от 40 години насам! **** https://telegraph.bg/interesno/novini/misteriozno-rekordno-ohlazhdane-na-atlanticheskiia-okean-do-ekvatora.-uchenite-niamat-obiasnenie-za-anomaliiata-sluchila-se-v-naj-goreshtite-dni-na-zemiata-ot-40-godini-nasam-426125
  • 6
    10
    Учуден
    А бе няма ли кой да постне една снимка или поне да пусне линк към такава на това проукраински настроеното ЛАЙНО? Като го срещнем някъде из града да го разпознаем, па да видим кой и защо сере под всяка статия с редки украински лайна?!!! Разбрахме, че е с козя брадичка, от която капе руска сперма и има вид на изнасилен педераст! Пускайте фото!
  • 2
    9
    Нормален бесарабски травестит
    Бесарабската курва мартинчо, фен на хохълската клоака, често в този коментарник вместо да споделя собствени мнения, взема и изкривява чужди, като подменя имена и факти. Подобно на всяка ебана в гъза бесарабска свиня, тъпото ПеПерастко хюмне, не знае истината за това свое деяние, низпослана на хората от преди 2000 години. Исая 5:20 "Горко на онези, които наричат злото добро, а доброто – зло; които заменят тъмнина за светлина, а светлина за тъмнина; които заменят горчиво за сладко, а сладко за горчиво!"
  • -3
    8
    Нормален
    Проруското келеме, фен на путинярската клоака, често в този коментарник вместо да споделя собствени мнения, взема и изкривява чужди, като подменя имена и факти. Подобно на всяка атиестична русофилистична свиня, тъпото русофилистично хюмне, не знае истината за това свое деяние, низпослана на хората от преди 2000 години. Исая 5:20 "Горко на онези, които наричат злото добро, а доброто – зло; които заменят тъмнина за светлина, а светлина за тъмнина; които заменят горчиво за сладко, а сладко за горчиво!"
  • 4
    7
    Лойд Остин
    До 5 Ооо бесарабската третополова пишкосмучка май пак иска да ми яде лайната,ей сега ще му се изтропам в устата хохохо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари