МОСВ: Пожарът в Централен Балкан е потушен

0

Дъждът и координираните усилия помогнаха за овладяване на огнената стихия

Националният парк "Централен Балкан" може да си отдъхне след успешното потушаване на пожара в резерват "Стенето". Огнената стихия, която бушуваше повече от 72 часа, бе окончателно овладяна благодарение на завалелия дъжд около 16:00 часа, който значително улесни усилията на пожарникарите и доброволците.

Координирани усилия на всички фронтове

Пожарът обхвана значителна част от резервата, но благодарение на координираните усилия на служителите от парковата дирекция, горските стопанства и пожарникарите от местните районни служби, бедствието бе спряно. В борбата с огъня участваха над 55 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и 30 доброволци от формирования в град София и град Пловдив. Специализираните хеликоптери също играха ключова роля в потушаването на пламъците.

Министър-председателят Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и министърът на околната среда и водите Петър Димитров лично присъстваха на мястото на събитието.

Избегнати сериозни щети

Благодарение на бързата реакция и съвместната работа на всички участници в борбата с огъня, беше избегнато навлизането на пожара в иглолистния масив, което би могло да причини значителни поражения на природните ресурси в региона. Спасени бяха много редки и защитени видове, обитаващи резервата "Стенето".

Благодарност към всички участници

Министър-председателят и министрите изразиха своята благодарност към всички, които участваха в операцията по потушаване на пожара. Те подчертаха значимостта на съвместната работа и бързите действия, които доведоха до успешния изход на ситуацията.

Превенция за бъдещи случаи

С оглед на настъпващите климатични промени и увеличаващата се честота на горските пожари, правителството ще предприеме допълнителни мерки за превенция и подобряване на готовността за реакция при подобни инциденти. Министърът на околната среда и водите Петър Димитров обеща да работи за подобряване на инфраструктурата и снабдяването с необходимата техника и ресурси за бързо и ефективно реагиране на бъдещи пожари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари