Монтираха статуя на Свети Георги на площад „Дунав“ в Русе

21
Творба на скулптора Георги Радулов краси новоизградена чешма в стария център
Творба на скулптора Георги Радулов краси новоизградена чешма в стария център Снимка: БТА

Творба на скулптора Георги Радулов краси новоизградена чешма в стария център

Емблематична статуя на Свети Георги вече краси обновения площад "Дунав" в Русе. Бронзовата фигура на светеца покровител на крайдунавския град бе монтирана на новоизградената чешма, съобщиха от общинската администрация.

Творбата е дело на талантливия скулптор Георги Радулов, който преди четири години дари гипсов модел на статуята на Община Русе по случай празника на града – 6 май. Местната управа пое ангажимента да преработи творбата в траен материал, а монтажът бе осъществен от служители на Общинско предприятие "Комунални дейности".

Кметът на Русе, Пенчо Милков, присъства на историческото събитие и сподели: "Моментът е исторически, защото Свети Георги е покровител на нашия град. Нямахме място, освен иконите в храмовете, където да го покажем. Започваме с тази чешма. Това е един висок хълм, който навремето сигурно е бил първото нещо, което са виждали от нашия град корабите от реката."

Градоначалникът призова гражданите да пазят новата придобивка, като същевременно увери, че районът е обезпечен с видеонаблюдение за по-голяма сигурност.

В допълнение, Милков разкри плановете за още една художествена реставрация в града. С помощта на Георги Радулов и вероятно с участието на Русенския университет "Ангел Кънчев", предстои да бъде възстановена и фигурата на играещите момичета на фонтана в квартал "Здравец". Този проект е част от текущите усилия за обновяване на градската среда и запазване на културното наследство на Русе.

Монтирането на статуята на Свети Георги на площад "Дунав" не само обогатява визуално градското пространство, но и подчертава духовната връзка на русенци с техния небесен закрилник. Това художествено произведение се превръща в нов символ на града, който ще посреща както жителите, така и гостите на Русе, напомняйки за богатата история и културни традиции на дунавската перла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    28
    към дърт манаф или педрас
    Мека,минарета,мек миндер,морен манаф мърмори,машаалах дърт манаф,машаалах ...
  • 7
    27
    Дърт Манаф
    Педерас село-гъзорски скрий се в дупката от която си изпълзял да не ти сцепя гъза на две, че никой няма да може да ти го събере и зашие!
  • 2
    26
    Еййй
    Много прости хора има тук.Добре че са те да се посмеем .
  • 4
    25
    До 24
    Всичките простотии се пишат от един и същ психично болен бесарабски олигофрен,поразен от тежка форма на укролигофрения,безработен неудачник,чиято единствена форма на социален живот е да ръси цинизми в този сайт
  • 7
    24
    До редакцията на Дунав мост
    От известно време част от коментарите във вашия сайт са много цинични. Защо? Ли се
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари