Молдова казва "не" на присъединяването към ЕС

0
Мая Санду води в надпреварата за президентския пост
Мая Санду води в надпреварата за президентския пост Снимка: Мая Санду / Facebook

Мая Санду води в надпреварата за президентския пост

Днес Молдова преживя ключов момент в своята политическа история. Гражданите на страната бяха призовани да вземат решение по два важни въпроса - дали да впишат в Конституцията присъединяването към Европейския съюз като национална цел и кой да оглави държавата през следващите години.

Референдумът за ЕС: Неочакван обрат

Предварителните резултати от референдума изненадаха мнозина наблюдатели. При преброени 23 процента от бюлетините, 57 процента от гласувалите са се обявили против вписването на европейската интеграция в основния закон на страната. Подкрепа за тази идея са изразили 42 процента от участвалите в допитването.

Важно е да се отбележи, че референдумът е валиден, тъй като активността е надхвърлила необходимия праг от 50 процента, достигайки 51 процента от имащите право на глас.

Президентските избори: Напрегната надпревара

Успоредно с референдума се проведоха и президентски избори, които се очертават като не по-малко драматични. Основната битка се води между настоящия държавен глава Мая Санду, известна със своите прозападни възгледи, и бившия главен прокурор Александър Стояногло, подкрепян от проруската Социалистическа партия.

При преброени 14 процента от бюлетините, Санду води с 34 процента подкрепа, следвана плътно от Стояногло с 30 процента. Тези резултати предвещават вероятен балотаж на 3 ноември 2024 година.

Геополитически залози

Двете гласувания са от ключово значение за бъдещето на Молдова и нейната геополитическа ориентация. На фона на напрежението между Запада и Русия, изборите в тази малка източноевропейска страна придобиват особена важност.

Наблюдатели посочват опасенията от възможна руска намеса в изборния процес, включително чрез опити за купуване на гласове. Тези твърдения подчертават деликатното положение на Молдова между сферите на влияние на ЕС и Русия.

Очаквания за втори тур

С оглед на предварителните резултати, политическите анализатори прогнозират интензивна кампания преди вероятния втори тур на президентските избори. Очаква се дебатът за бъдещето на Молдова и нейните отношения с ЕС и Русия да се изостри допълнително през следващите седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Мухахахахаха
    КУР за ЕС мухахахаха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари