Молдова избра проевропейския път след оспорван референдум

1
50,16% гласуваха "за" членство в ЕС
50,16% гласуваха "за" членство в ЕС

50,16% от гласувалите молдовски граждани са подкрепили предложението за конституционно закрепване на европейската ориентация на страната

Молдова избра проевропейския път след оспорван референдум.

Молдова направи решителна крачка към европейската интеграция, след като окончателните резултати от проведения референдум показаха минимален превес на привържениците на проевропейския курс. Гласуването се проведе паралелно с първия тур на президентските избори в страната, което допълнително повиши залозите на това историческо решение.

Резултати от референдума

Според официалните данни, 50,16 процента от гласувалите молдовски граждани са подкрепили предложението за конституционно закрепване на европейската ориентация на страната, информира bTV.

Интересен факт е, че първоначалните резултати са давали превес на противниците на европейската интеграция. Решаващ фактор се оказа вотът на молдовските граждани, живеещи в чужбина, които с гласовете си обърнаха везните в полза на проевропейската ориентация.

Президентски избори

Паралелно с референдума се проведе и първият тур на президентските избори в Молдова. Действащият президент Мая Санду, известна със своите проевропейски възгледи, получи 42 процента от гласовете, което я постави на първо място сред кандидатите.

На втора позиция се нареди Александър Стояногло, бивш главен прокурор на страната, подкрепян от проруската Социалистическа партия, с 26 процента от гласовете. Двамата кандидати ще се изправят един срещу друг на балотаж след две седмици, който ще определи бъдещия лидер на Молдова.

Обвинения за външна намеса

В емоционално изявление след обявяването на резултатите, президентът Мая Санду отправи сериозни обвинения за външна намеса в демократичния процес. Тя заяви: "Престъпни групи заедно с чужди сили, враждебни на нашите интереси, атакуваха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да причинят на нашите граждани и страната ни несигурност и нестабилност. Имаме доказателства и информация, че целта на престъпната група е била да купи 300 хиляди гласа. Мащабът на измамата е безпрецедентен."

Санду директно обвини Русия в опит за манипулиране на изборните резултати, определяйки действията като "безпрецедентна руска атака срещу демокрацията" по време на референдума.

Значение на резултатите

Резултатите от референдума и първия тур на президентските избори показват дълбокото разделение в молдовското общество по отношение на геополитическата ориентация на страната. Въпреки това, тясната победа на проевропейските сили в референдума може да се разглежда като важна стъпка към по-тясно сближаване с Европейския съюз.

Предстоящият балотаж за президентския пост ще бъде ключов за определяне на бъдещата посока на развитие на Молдова. Резултатът ще има значително влияние върху външната политика на страната и отношенията ѝ както с Европейския съюз, така и с Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    Българин
    Да,факт е,че сороспията Санду ЗАГУБИ защото цял свят видя,че си докара необходимите проценти с фалшификация на вота и купените гласове на румънските мангали. Укропитешката мърша ЗАГУБИ ПОЗОРНО и това ще е съдбата на всяка хохълска мърша!!!
  • 0
    16
    Отговор
    До 14 - извинявам се,исках да кажа щото ибът хохълската мърша както правят всеки ден,иначе ти благодаря за информацията,сега руските тираджии още по вдъхновено ще ми пръснат бесарабския задник
  • 0
    15
    Отговор
    До 14 Щото "Ибът" руската мърша, както всеки ден се случва това!
  • 1
    14
    тц,тц,
    Днеска няма никаква сводка от фронтовете, що така?!? Да не би защото са затворили рашките Купянския котел, нещо се чу че са превзери Олговка и Любимовка?!? Кофти, няма кой да ти каже!😒
  • -2
    13
    Българин
    Трудно или лесно, г-жа Санду ПОБЕДИ, а руската мърша ИЗГУБИ позорно !!! Това е съдбата на всяка руска мърша!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари