Мними екскурзоводи "ловят" туристи в Несебър и Созопол

0
В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето
В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето

В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето

Туристическият бранш сигнализира за проблем със сивия сектор. В разгара на сезона екскурзоводи по Южното Черноморие изразиха своето недоволство по повод зачестилите случаи на нелицензирани гидове, които упражняват дейността незаконно и подбиват цените. Най-често нелоялната практика на мними екскурзоводи се наблюдава около туристическите обекти в Несебър и Созопол, където са едни от най-големите туристически групи, предава БНТ.

В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето. Проблемът е от години, като в повечето случаи гидовете без лиценз работят с нелегални туроператори и превозвачи.

Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите: “Не може един да плаща лиценз, който струва няколко хиляди лева, да спазва всички правила, да си плаща застраховките и в един момент едни хора, дошли от къде ли не - и от чужбина, и от България, да си правят едни странички във Фейсбук, да събират хора от улицата и да предлагат дъмпингови цени най-вече.

Бояна Спасова, екскурзовод: “Колеги с руски, с немски езици доста дълги периоди стоят без работа. При всички положения те подбиват цената на хонорарите, защото екскурзоводът е свободна професия, не всички колеги са на трудови договори.”

Работещите в сивия сектор са и некомпетентни да упражняват професията.

Бояна Спасова, екскурзовод: “Информацията понякога не е меродавна, която се поднася на туристите. Аз водя на полски и разбирам езика и чувам какво говорят.”

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че до края на май са извършени около 100 проверки на туроператори и екскурзоводи.

Игнат Арсенов, директор на ГД “Контрол на пазара” към КЗП: “Законът предвижда и съответната санкция за туроператор, който наеме неправоспособен екскурзовод, като там глобата е от 1000 до 2000 лв.”

От комисията правят проверки и по подадени жалби и сигнали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Месоплатерина
    Този който пише тази статия май пише колкото да не заспи. Какви мними изкурзоеоди де Селтик. Групите във Несебър и Созопол пристигат със афтобиси и кораби и към всяка група има прикрепен екскурзовод още от тръгването. На тумби идват със автомобили само мамалигарите но там и чембало да правиш екскурзовод неможеш да се главиш. Може би селският има предвид тъка наречените викачи които наистина дотягат на туристите като ги дърпат по улиците но това лято и те не вървят. До сега туристите са румънски цигани, супер бедни поляци и украинците които са на наши разноски за храна спане и тлъсти пари за харчилък. Юли ,август и септември не се ли доведат по богати и платежоспособни туристи просто сезона ще е тотално провален. Вече се вижда изнервянето на търговците когато скъсаняците само пипат разхвърлят и не купуват а във скоро време ще се стигне и до по груби обноски. Аз като нямам пари не влизам във магазини и не пипам чуждата стока. Министър Милошев туризма не са само назначените за хотелиери и техните скрити чорбаджии а хората по морето а и всички други. Да попитам бе драги. Турция и Гърция не са ли във НАТО и защо там гъмжи от платежоспособни руснаци а тука не. Колкото повече върхушката е по евроатлантически нагъзена толкова повече народа е от другата страна ама кой ли го слуша и да няма един ден ,,ОЛЕ МАЛЕ КОЙ МИ СРА ВЪВ ГАЩИТЕ,,
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари