Митрополит Наум възглави света Литургия в румънския манастир "Топлица"

2
Светата обител стана сцена на множество духовни събития по случай празника на свети Илия
Светата обител стана сцена на множество духовни събития по случай празника на свети Илия Снимка: Facebook

Светата обител стана сцена на множество духовни събития по случай празника на свети Илия

Русенският митрополит Наум отново уважи поканата на епископ Андрей на Ковасна и Харгита и взе участие в храмовия празник на манастира „Топлица“, разположен в окръг Харгита, Румъния. Светата обител, построена в двора на родната къща на първия румънски патриарх Мирон (Кристя), стана сцена на множество духовни събития по случай празника на св. Илия.

На 19 юли митрополит Наум молитвено присъства на вечерното бдение, което се състоя под открито небе в манастира „Топлица“. Богослужението, включващо вечерня, петохлебие и утреня, бе възглавено от епископ Андрей. Проповед за св. Илия произнесе Тулчанският епископ Висарион, който подчерта значимостта на светеца и неговото послание към вярващите.

На следващия ден, 20 юли, когато православната църква чества Илинден, Русенският митрополит Наум възглави светата Литургия. В съслужение с него бяха епископ Никодим на Свереин и Стрехая, епископ Андрей на Ковасна и Харгита, Тулчански епископ Висарион и епископ Нестор на Дева и Хунедоара. След причастяването на свещенослужителите митрополит Наум произнесе вдъхновяваща проповед за св. Илия, в която го определи като „един от най-дивно великите Божии пророци на всички времена и вестители на Божията света и съвършена воля сред човеците“.

Значимостта на манастира „Топлица“

Манастирът „Топлица“ е известен не само с духовната си значимост, но и с историческата си връзка с първия румънски патриарх Мирон (Кристя). Построен в двора на родната му къща, манастирът служи като важен духовен и културен център в окръг Харгита.

Ежегодният храмов празник привлича множество вярващи и духовници, които идват да отдадат почит на св. Илия и да се насладят на духовното общение и проповедите на епископите. Присъствието на митрополит Наум е знак за добросъседските отношения между България и Румъния, както и за сътрудничеството между православните църкви в двете страни.

Проповедите на епископите и духовното значение на св. Илия

Проповедите на епископите по време на бдението и светата Литургия бяха насочени към вдъхновение и укрепване на вярата на присъстващите. Тулчанският епископ Висарион подчерта значимостта на св. Илия като пророк и вестител на Божията воля, а митрополит Наум в своята проповед описа св. Илия като „един от най-дивно великите Божии пророци“, което подчерта неговата уникална роля в историята на християнството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари