Митрополит Наум оглави света Литургия в румънския манастир "Изворът на Муреш"

1
Богослужението събра богомолци от двете страни на Дунава
Богослужението събра богомолци от двете страни на Дунава Снимка: Facebook / Русенски митрополит Наум

Богослужението събра богомолци от двете страни на Дунава

На 15 август 2024 година, по утвърдена вече традиция, Русенският митрополит Наум оглави свещената Литургия на открито по случай храмовия празник на девическия манастир „Изворът на Муреш“ в Румъния. Това духовно събитие привлече множество вярващи и представи още веднъж силните връзки между Българската и Румънската православна църква.

На богослужението, което събра богомолци от двете страни на Дунава, митрополит Наум бе в съслужение с епископ Андрей от Ковасна и Харгита и епископ Галактион от Александрия и Телеорман. Литургията бе допълнена от вдъхновените песнопения, изпълнени от хора на сестрите при светата обител, които внесоха допълнителна благодат и духовна наслада за всички присъстващи.

Важен момент от светата Литургия бе извършването на свещеническо ръкоположение от епископ Андрей. Дякон Йоан, който бе избран за тази чест, бе приет с радост от вярващите и духовенството, което засили усещането за общност и духовно единство.

След като свещенослужителите приеха Тялото и Кръвта Христови, митрополит Наум произнесе проповед, в която говори за св. Богородица и отправи силен морален апел срещу братоубийствената война, водена срещу Украйна. Неговото слово бе излъчено на живо по Румънското национално радио, като посланията му бяха приети с благодарност и одобрение както от поклонниците, така и от представителите на държавната и местната власт.

След завършека на това историческо богослужение, домакинът на събитието - епископ Андрей, благодари на всички, които откликнаха на неговата покана и споделиха празничната Литургия. Той говори вдъхновено за иконографията на празничната икона, посветена на св. Богородица, и поздрави именниците, сред които бе и игуменията на манастира – ставрофорната Мириам (Опря).

В края на празника бе организирана тържествена трапеза, на която епископ Андрей даде думата на официалните представители на властта, а дяконите изпълниха патриотични песни и прочутата балада за св. мъченик Константин Брънковяну, който е една от значимите фигури на Румънската православна църква, чиято памет се чества на 16 август.

Празничният ден завърши с искрена благодарност към Бога, към Неговата пречиста Майка и към любезните домакини, които с радост показаха своята обич в Господа и всеотдайно гостоприемство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари