Министърът на транспорта: Евакуация на българи от Близкия изток не се налага към днешна дата

0
Вторият медицински хеликоптер пристига със закъснение през януари
Вторият медицински хеликоптер пристига със закъснение през януари Снимка: БНТ

Вторият медицински хеликоптер пристига със закъснение през януари

Министърът на транспорта Красимира Стоянова заяви в своето първо телевизионно интервю, че към настоящия момент не е необходима евакуация на български граждани от Ливан, Иран и Израел. Тя подчерта, че ситуацията се следи внимателно поради нарастващото напрежение в региона.

"Колегите от правителствения държавен авиационен оператор са налице, екипажите са подготвени, имаме организация, но следим много внимателно ситуацията в този район, тъй като виждате, че тя не просто е динамична, тя става опасна," сподели Стоянова в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Министърът разкри, че само 15 минути след излитането на българския евакуационен полет от летището в Бейрут е имало ракетен обстрел. Тя похвали професионализма на екипажа, като подчерта, че нито пилотите, нито стюардесите са изпитвали притеснение по време на мисията.

"Реагирахме изключително навреме, което е много важно при подобни ситуации. Професионализмът на пилотите и кабинния екипаж е от огромно значение," добави Стоянова.

Относно възможността за бъдещи евакуации, министърът обясни, че решенията ще се вземат въз основа на информацията от Министерството на външните работи и службите за сигурност. Тя увери, че ако се наложат допълнителни мерки, те ще бъдат предприети своевременно.

Реформи в железопътния транспорт

Стоянова очерта и плановете си за подобряване на железопътния транспорт в България. Тя подчерта необходимостта от открит диалог и свобода на действие за ръководствата на железопътните компании.

"Добрите резултати се получават тогава, когато започнем да говорим открито за железниците, да набележим какво има за решаване и да започнем да го решаваме," заяви министърът.

Тя изтъкна факта, че повече от 20 години Български държавни железници (БДЖ) не са закупували нов подвижен състав, като последните новопроизведени влакове датират от 2003-2004 година. Стоянова обеща да положи усилия за по-приветливи и по-безопасни железници, но уточни, че поради краткия си мандат няма да има възможност за мащабна реформа.

Промени в шофьорските курсове

Министърът на транспорта коментира и предстоящите промени в обучението на бъдещите шофьори. Тя подчерта, че новите правила целят повишаване на безопасността на пътя чрез по-качествено обучение.

"Става въпрос за това всички да шофираме безопасно, а за да го правим, това означава да сме научени добре," обясни Стоянова.

Сред нововъведенията са дигитални дневници, които ще позволят по-добър контрол над обучението на курсистите. Министърът изрази увереност, че новата система ще бъде оценена положително от всички заинтересовани страни след демонстрацията ѝ в края на месеца.

Медицински хеликоптер

В заключение, Стоянова информира, че пристигането на втория медицински хеликоптер за страната е отложено за януари следващата година, което представлява закъснение от няколко месеца спрямо първоначалния график.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари