Михаел Бар-Зоар: Израел проведе най-сполучливата операция в историята на тайните служби

0
Израелска разузнавателна операция парализира комуникациите на "Хизбула"
Израелска разузнавателна операция парализира комуникациите на "Хизбула" Видео: NOVA

Израелска разузнавателна операция парализира комуникациите на "Хизбула"

В интервю за предаването "На фокус" професор Михаел Бар-Зоар коментира последната операция на израелските тайни служби срещу "Хизбула". Според експерта, тази акция се оценява в световен мащаб като една от най-успешните в историята на разузнавателните операции.

Професор Бар-Зоар подчерта уникалността на операцията: "В цял свят това се тълкува като най-сполучливата операция в историята на тайните служби. Тя нямаше за цел да убива или ранява хора. Целта беше да избухнат тези пейджъри и да се разбие цялата система на комуникация на „Хизбула". И успя. Всички връзки между централните щабове и войниците, и офицерите – всичко е спряно. „Хизбула" е в пълен хаос".

Въпреки успеха на операцията, експертът отбеляза, че Израел не празнува победа. "Израел не ликува, понеже знаем много добре, че това е само една операция от цяла верига", каза той. Професорът напомни, че "Хизбула" е атакувала Израел на 8 октомври 2023 година, идентифицирайки се с "Хамас" в ивицата Газа. Оттогава организацията продължава да бомбардира Северен Израел ежедневно.

Относно обвиненията на турския президент Реджеп Ердоган, че Израел разширява конфликта на територията на Ливан и Сирия, Бар-Зоар заяви: "Първо на първо вече е време да се прекара конфликта на територията на Ливан. Досега е бил на наша територия – всички израелски селища в северната част на страната, са напълно евакуирани. Разрушени са едно след друго".

Професорът описа сложната ситуация, в която се намира Израел в момента: "Борим се на 7 фронта – Газа, Хизбула, Иран, Йемен и хутите, милициите в Сирия, Ливан и Ирак, Западния бряг. Ние днес се борим против 7 врагове".

В интервюто беше засегнат и въпросът за евентуалното участие на България в търговията с пейджъри, споменато от унгарска медия. Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) категорично отрече тази информация след извършена проверка. Професор Бар-Зоар коментира: "Няма опасност нито за България, нито за Унгария. Много тайни служби създават в чужбина такива кухи фирми, за да се приближат до враговете си и да продават дефектирани части".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Куросмук Нетаняху
    Сами на мен да не ми взривят дистанционно вибратора,че лошо
  • -1
    1
    ***************************************************************************
    За сетен път се убеждавам, че Адолф е трябвало да поживее повечко, за да се справи с чифутския проблем завинаги!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари