Международен фестивал "Есенни театрални срещи" започва в Русе

0

Русе посреща есента с мащабен международен фестивал на театралното изкуство

Вечерта на 9 октомври 2024 година ще остане запомнена в културния календар на град Русе. В препълнената Голяма зала на Доходното здание кметът на града, Пенчо Милков, официално откри първото издание на Международния фестивал "Есенни театрални срещи в Русе". Събитието, което ще продължи до 13 октомври, привлече вниманието не само на местната общественост, но и на високопоставени гости от столицата.

Сред официалните лица, уважили откриването, бяха министърът на културата Найден Тодоров, идейният инициатор на проявата Катя Костова, както и заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев. Тяхното присъствие подчерта значимостта на фестивала за културния живот не само на Русе, но и на цялата страна.

В своето приветствие към публиката кметът Пенчо Милков изрази увереност в успеха на начинанието: "Следващите дни ще са празник за русенци и гости на града. Русе отново ще бъде пръв в културния живот на страната, като се надявам и други градове да ни последват и това събитие да се случи и на техните сцени."

Министърът на културата Найден Тодоров, който е родом от Русе, не скри емоциите си, определяйки родния си град като културната столица на България. Той подчерта особената важност на срещите между публиката и артистите, които формират отношението към изкуството. С оптимизъм Тодоров изрази надежда да присъства и на 15-ото издание на фестивала в бъдеще.

Програмата на "Есенни театрални срещи в Русе" стартира с представлението "Странна случка с куче през нощта" на Драматичен театър "Сава Огнянов". Постановката, базирана на световноизвестния роман на Марк Хадън, е режисирана от директора на русенския театър Боян Иванов. Интересен акцент беше наличието на субтитри на румънски език - жест към гостите от северната ни съседка.

Фестивалът ще отбележи и два значими юбилея в българското театрално изкуство - 80-годишнината на актрисата Цветана Манева и 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова. В програмата са включени представления на Пловдивския театър и Драматичен театър Скопие, а закриването на 13 октомври ще бъде ознаменувано със спектакъла "Честит рожден ден, Цветана".

"Есенни театрални срещи" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и програма "Култура" на Община Русе, което гарантира високото качество на представленията и съпътстващите събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Аман
    По-тъпо написан текст, не бях чел!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари