Междуконтинентална изложба обединява художници в Русе

0

Кънчо Кънев, Валери Лазаров и Чой Джи Юн съчетават култури и поколения

Русенската художествена галерия на улица "Борисова" 39 стана дом на първата по рода си изложба, съчетаваща възгледите на художници от три континента. Под надслов "Диалог", експозицията бе открита тази вечер, представяйки над 60 произведения на изкуството от Кънчо Кънев, Валери Лазаров и корейката Чой Джи Юн.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник областният управител Георги Георгиев и заместник-председателят на Общинския съвет в града Стоян Христов. Георгиев изрази възхищението си от творбите, като подчерта размаха на мисълта и таланта на авторите. "Вие успявате да създадете творчество, в чиито измерения хармонично съжителстват и висотата и непосредствеността", сподели той. Заместник областният управител добави, че естетизмът в произведенията е впечатляващ и че изкуството на тримата художници пренася публиката в нова, непринудена реалност, свързана с чувства, страсти и копнежи.

Мостове между култури и поколения

Изложбата "Диалог" е своеобразен контрапункт на настоящата международна обстановка, която, според художниците, е "много студена". Кънчо Кънев подчерта важността на изграждането на мостове между различните видове култура и континенти. "Опитваме се да изградим едни мостове към различните видове култура, между различните континенти. Чой е представител на Южна Корея и е работила в Ню Йорк, освен това е и от друго поколение – на 33 години е. Това ни дава възможността да обсъждаме помежду си както чисто технически неща, така и композиционни, а също и възгледи относно всичко което се случва в момента. Един художник освен всичко останало трябва да е актуален като творчество и отношение спрямо света", сподели той.

Акцентът при използваните техники пада върху маслените бои, но има и смесени техники, основно дело на Чой Джи Юн. Нейната спонтанност допринася чувствително за разнообразието на експозицията, като представя уникални композиционни решения.

От Хага до Русе: Пътят на "Диалог"

Подобна изложба е била представена преди около половин година в Хага и се е радвала на голям интерес. За разлика от настоящата експозиция, в нея не е участвала Чой Джи Юн. Включването ѝ в русенската изложба добавя нова динамика и перспектива, съчетавайки опита на Кънев и Лазаров с младежкия дух и виждания на корейската художничка.

Директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова изрази увереност, че картините на тримата творци ще донесат радост на русенци, като показват как физическият и духовен свят се сливат. Нели Пигулева направи ретроспекция на постиженията на художниците, отбелязвайки, че въпреки различията си, те успяват да намерят общ език и да приканят посетителите за диалог. "Изложбата предизвиква силни асоциации и положителни емоции, които се дължат най-вече на истински и внезапни откровения и неочаквани ракурси", сподели тя.

Дългогодишно приятелство и нови партньорства

Интересен факт е, че Лазаров и Кънев се срещат за първи път през 1973 година, когато кандидатстват в класа по дърворезба в тогавашния техникум, понастоящем Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" в Русе. През последните две години те подреждат съвместни изложби на различни места в Европа. Въпреки различията в поколенията и културните си корени, те споделят много общи възгледи с Чой Джи Юн, което се отразява в хармонията на представените творби.

Събитието привлече десетки русенци, които имаха възможността да се докоснат до изкуството на тримата художници. Изложбата ще остане отворена за посетители в следващите седмици, предоставяйки възможност на широката публика да се наслади на уникалния "Диалог" между континентите, поколенията и културите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Русенец
    Благодаря, че виждам нормална снимка без Драганов и Белоев!
  • 1
    2
    Говнолюб Путин
    Исках да пръдна и се чуе по целия Свят, обаче се насрах!
  • 11
    1
    Чарлз Дарвин
    Не може да бъде!!! Едно културно мероприятие без великолепния ни областен управител да бъде главна поза на главна снимка!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари