Метеорологичен гаф: Би Би Си предвиди ураган със скорост 20 000 километра в час

0
Инцидентът напомни за историческата прогноза от 1987 година, подценила "Голямата буря"
Инцидентът напомни за историческата прогноза от 1987 година, подценила "Голямата буря" Снимка: БГНЕС

Инцидентът напомни за историческата прогноза от 1987 година, подценила "Голямата буря"

Британската обществена медия Би Би Си (BBC) се оказа в центъра на вниманието след техническа грешка в своето приложение и уебсайт за прогноза на времето. Инцидентът предизвика вълна от реакции в социалните мрежи и накара телевизията да излезе с официално извинение към своите зрители и потребители.

Грешката в системата доведе до абсурдна прогноза за ветрове със скорост над 20 000 километра в час в столицата Лондон. За сравнение, най-бързите регистрирани ветрове на Земята достигат около 400 километра в час по време на торнадо. Прогнозираната скорост на вятъра в Лондон би била почти 17 пъти по-висока от скоростта на звука.

Метеорологът на Би Би Си Мат Тейлър побърза да успокои обществеността с хумористично изявление в социалните мрежи: "Не се притеснявайте, хора - ураганът Милтън не е достигнал до нас тук, в Обединеното кралство! Няма нужда от паническо купуване на шперплат и свещи".

Техническият проблем не се ограничи само до Лондон. В централния английски град Нотингам системата прогнозира нощни температури от 404 градуса по Целзий - температура, която би превърнала града в истинска пещ, надвишаваща дори средната повърхностна температура на Венера.

Би Би Си реагира бързо на ситуацията, като публикува официално изявление, в което се казва: "Съжаляваме - моля, имайте търпение". Медията призна за "някои проблеми с данните в приложението и уебсайта" и се ангажира да отстрани неизправностите във възможно най-кратък срок.

Истинската прогноза за времето на 10 октомври 2024 година предвиждаше навлизане на по-студен въздух с превалявания в южните райони на Великобритания и обилни дъждове близо до източното крайбрежие - далеч по-умерени условия от първоначално обявените.

Този инцидент напомни на британската общественост за друга известна метеорологична грешка, случила се преди почти 37 години. На 15 октомври 1987 година метеорологът Майкъл Фиш направи прогноза, която остана в историята на британската телевизия. По време на вечерните новини той увери зрителите: "Една жена се е обадила в Би Би Си и е казала, че е чула за задаващ се ураган. Е, ако гледате, не се притеснявайте, няма!"

За съжаление, само няколко часа по-късно Великобритания беше връхлетяна от най-мощната буря, удряла Югоизточна Англия от три века насам. Това природно бедствие, известно като "Голямата буря от 1987 година", причини значителни щети и остави трайна следа в колективната памет на британците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари