Медицинският хеликоптер излиза в профилактика

0
Военни самолети ще поемат спешните случаи при нужда
Военни самолети ще поемат спешните случаи при нужда Снимка: БТА

Военни самолети ще поемат спешните случаи при нужда

След три месеца на интензивна работа и точно 200 летателни часа, единствената въздушна линейка на България ще бъде временно изведена от оперативна готовност за задължително техническо обслужване. Това съобщение идва от Министерството на здравеопазването, което подчертава значението на този период не само за поддръжка, но и за инсталиране на критична технология.

Първата мисия на медицинския хеликоптер беше извършена на 4 юни, когато той успешно транспортира пациент от Шумен до София. Последният му полет преди обслужването беше вчера, от Кърджали за София, демонстрирайки неговата ключова роля в спешната медицинска помощ.

От 12.09.2024 г. до 27.09.2024 г., хеликоптерът ще бъде на земята, което ще позволи на техническите екипи да монтират така наречената "черна кутия" и да интегрират необходимия софтуер. Тези компоненти, вече преминали през всички изискуеми тестове за лицензиране, ще бъдат инсталирани от специалисти на италианската компания "Леонардо", производител на хеликоптера. Компанията е потвърдила, че ще изпрати квалифициран технически персонал за целта.

В този период на неактивност, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева е провела разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов. Целта е била да се гарантира, че в случай на спешна нужда от медицинска евакуация по въздух, ще могат да бъдат използвани военни въздушни средства. Това е в съответствие с действащите механизми, установени с решение на Министерския съвет от 2009 г. и съвместна заповед на няколко министри, които предвиждат такива ситуации.

Това обслужване не само ще удължи живота на хеликоптера, но и ще повиши неговата безопасност и ефективност, осигурявайки, че той ще продължи да служи на гражданите на България с най-високо ниво на готовност. Въпреки временното прекъсване на дейността му, спешната медицинска помощ по въздух остава осигурена чрез координация с Министерството на отбраната, което подчертава гъвкавостта и предвидливостта на българската здравна система в кризисни ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари