Мъжът, който спаси бебе в Айтос: Ако го бях изоставил за 5-10 минути, щеше да умре

0
Драматична история за спасяването на новородено дете разтърси град Айтос
Драматична история за спасяването на новородено дете разтърси град Айтос Снимка: Bulgaria ON AIR

Лекарите: Бебето е в стабилно състояние и ще се възстанови напълно

Драматична история за спасяването на новородено дете разтърси град Айтос. Благодарение на бързата реакция на местен жител, малкото момченце бе открито навреме и спасено от сигурна смърт. Полицията успя да установи самоличността на майката - 27-годишна жена, за която това е четвърто дете.

Иван Илиев, който се оказа на правилното място в точния момент, сподели подробности за случилото се: "Забелязах едно черно чувалче, а в него - изоставено бебе. Видях как мърда, краченцата му играеха. Беше леко изстинало, но действах бързо, за да го спасим."

Мъжът не скри вълнението си от стореното добро дело и спасяването на човешки живот. "Помогнах на една душа, както се казва. Ако го бях оставил там за 5-10 минути, щеше да умре от студ. Имаше опасност и от бездомни кучета наоколо", добави Илиев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Спасителят незабавно се обадил на телефон 112. На мястото пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ. Новороденото, въпреки че било премръзнало, било транспортирано в отделението по неонатология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас.

Началникът на отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас, доктор Стилияна Томова, коментира състоянието на бебето: "Приехме го с понижена телесна температура, което е нормално за новородените, тъй като те са термолабилни. В момента детето е в стабилно състояние, с добри жизнени показатели. Ще остане при нас до приключване на процедурата по настаняване в приемно семейство."

Статистиката показва, че годишно в отделението по неонатология на бургаската болница се грижат средно за 50 изоставени деца. Съдбата на това бебе сега е в ръцете на социалните служби, които трябва да установят дали майката желае да задържи детето и дали е в състояние да се грижи за него.

Полицията успя да открие майката на новороденото. Тя е на 27 години и това е четвъртото ѝ дете. Жената не е задържана, тъй като след раждането е имала здравословни проблеми, които са наложили медицинска намеса.

Иван Илиев, развълнуван от случилото се, предложи име за спасеното дете: "Да го кръстят на Иванчо спасителя!"

Случаят повдига важни въпроси за подкрепата на млади майки в затруднено положение и необходимостта от по-ефективни социални програми за превенция на подобни инциденти. Гражданската бдителност и бързата реакция на Иван Илиев се оказаха решаващи за спасяването на този млад живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари