Математиката постепенно изчезва от зрелостния изпит

0
Под 3% от зрелостниците се явяват на изпит по математика
Под 3% от зрелостниците се явяват на изпит по математика

Под 3% от зрелостниците се явяват на изпит по математика

На фона на нарастващите средни оценки на зрелостните изпити в България, тревожното е намаляването на броя на учениците, които избират математика като предмет на изпита. Според данни от Института за пазарна икономика (ИПИ), този процент е спаднал под 3% от всички зрелостници, въпреки ключовата важност на дисциплината за все повече работни позиции на пазара на труда.

Притеснителни тенденции в избора на математика

Последните данни показват, че през пролетната сесия на изпитите по „Български език и литература“ са се явили 46,9 хиляди ученици, което е ръст с малко над хиляди души в сравнение с предишната година. Средната оценка по този предмет е Добър (4,30), което представлява подобрение с 37 стотни спрямо предишната година и връщане към стойностите отпреди ковид пандемията.

Въпреки общия успех, изпитът по математика продължава да губи популярност. Тази година на него са се явили едва около 1400 ученици, или 2,9% от всички зрелостници, което е спад с около 18% спрямо миналата година. Учениците, които избират математика, са силно териториално концентрирани – в едва 51 от 265-те общини на страната, като най-много зрелостници има в големите градове със силни специализирани математически училища: София (400 зрелостници), Варна (156), Пловдив (76).

Средни оценки и регионални различия

Общината с най-висока средна оценка по „Български език и литература“ за поредна година е Челопеч с оценка Много добър (5,19), следвана от Златоград (4,99), Сърница (4,80) и Баните (4,69). Сред по-големите градове с добро представяне са Столична община (4,65), Велико Търново (4,63), Пловдив (4,60) и Благоевград (4,58).

Значително подобрение има и при слабите оценки по БЕЛ – от 80 общини с оценки под Среден (3) миналата година, броят им е спаднал до 37 през 2024 година. Няма нито една „чиста двойка“ на общинско ниво, като най-ниската оценка е в община Камено със Слаб (2,2). Ниски резултати продължават да се наблюдават в Североизточна и Северозападна България, както и в районите около Пловдив и Стара Загора.

Популярността на изпита по английски език

Изпитът по английски език продължава да е много популярен, с 12,7 хиляди явили се зрелостници. Средната оценка по този предмет е Много добър (5,08), а в осем общини средната оценка е „Отличен“. В две общини – Брезник и Приморско – резултатите са по-ниски с „чиста двойка“, но общият брой на общините със средна оценка под Добър (4) е едва 12, което показва относително високо общо равнище.

Липсата на интерес към математиката: Причини и последствия

Спадът в интереса към математиката е обяснен с все по-малкото ученици, особено извън елитните, специализирани училища, които се чувстват подготвени за изпита. Разликата в постиженията между седми и дванадесети клас е значителна – в седми клас, където математиката е задължителна, резултатите са по-ниски от тези по БЕЛ, докато в дванадесети клас, където не е задължителна, резултатите са по-високи.

Тази тенденция представлява сериозна пречка за изграждането на кадри, специализирани в точните науки, и за широк кръг професии, които изискват добри математически знания и умения. Видимо е, че повишаването на интереса и качеството на образованието по математика в училище е крайно необходимо и закъсняла мярка, до която властите все още не стигат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    АлиТо
    Дебелизацията на българските деца и бъдещи работещи продължава. Махаме природните дисциплини и затваряме! С БЕЛ ще приемаме за строително инженерство??? Остава с БЕЛ да записват и медицина. Днес ще спасим отчетите с измамна статистика, но бъдещето ни ще е мрачно. Само за сравнение, в Русия 30% от завършващите средни образование се ориентират към инженерни специалности във висшето образование, а в САЩ 7%. И те са предимно с източно азиатски произход. Дали това е случайно, едва ли? С хора като про100Киро толкова.
  • 1
    7
    процентът
    За България процентът е 25, за рашките не знам, ама в никакъв случай не е като нашия!
  • 0
    6
    до запознатия
    А колко милиона са руснаците избягали в щатите?!? А може би емигрирали?!? Колко са българите емигрирали от страната?!? Какво е процентното отношение?!? Имаш ли данните или си говориш на едро?!?
  • 1
    5
    Запознат
    Не е нужно тук да "пишат доларджии", защото никой не е плащал долари на милионите руснаци, избягали в САЩ. Но, виж обратното - Американци в пРоссия си е по скоро екзотика...
  • 3
    4
    хйЪ
    Тук пишат доларджии и фенове на дементния диктатор и масов убиец джо биден! Затова в учебниците умишлено е добавена информация за смяна на пола и как семейството не трябва да бъде от мъж и от жена... Това го прокараха доларджиите!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари