Масови смени на членове на секционни комисии в Хасково

0
Очаква се значително забавяне на обработването на протоколите за изборите за Народно събрание и европейски депутати
Очаква се значително забавяне на обработването на протоколите за изборите за Народно събрание и европейски депутати Снимка: БНТ

Очаква се значително забавяне на обработването на протоколите за изборите за Народно събрание и европейски депутати

Масови смени на членове на секционни комисии часове преди вота утре. В Хасково този брой стига между 30 и 40 процента. Оказва се, от партиите, които са посочили членовете за секционни комисии, не са длъжни да мотивират тяхното неявяване или замяната им с други, информира БНТ.

Заради тази ситуация, се очаква утре в Хасково да има значително забавяне на обработването на протоколите за изборите за Народно събрание и европейски депутати. Причината - много от новите членове, които постъпват в комисиите буквално в последния момент, не са минали през предварителните обучения. А реално ще трябва да работят с 4 изборни протокола при отчитането на гласовете. Днес в три секции в Хасковска област нямаше кой да приеме изборните книжа. Проблемът вече е решен, но се наложи за своя сметка от Районната избирателна комисия да осигурят транспорт на новите членове, за да се явят за получаването на бюлетини.

Село Колец е най-малкото в Хасковска област. Някогашната детска градина се отваря само за избори. Днес сутринта обаче нямаше нужния брой от трима членове, които да приемат бюлетините за вота утре.

"Там реално невдигане на телефона, при което се наложи да търсим друг член, който се намираше в Кърджали. Съответно там се направи замяна и от Кърджали беше транспортиран човек и се сформира тричленка, която по методически указания да получи изборните книжа и материали.

БНТ: Редно ли е разходите за транспорт да са за ваша сметка в такъв момент?

- Ами, не е редно, разбира се, че не е редно, но така или иначе, ние трябва да спазим методическите указания, съгласно които трябва да има един член поне от ръководството и да има поне още двама от секционната комисия", каза Добромир Якимов, председател на РИК - Хасково.

От избирателната комисия в Хасково дори потърсили съдействие от полицията, за да попълнят квотата от трима, така че утре да не се окаже, че секцията не може да отвори. Така заварват в Кърджали Нури Мехмед и пращат кола да го докара, за да получи с останалите двама представители бюлетините и останалата документация.

"Бях на работа днеска. Работя. Обадиха ми се и се включих.

БНТ: Защо се получи така, че не можахте да се съберете трима души сутринта?

- Не мога да ви кажа, нас не ни информират за това нещо. Предполагам, може да е здравословен проблем", каза Нури Мехмед, секретар на Секция 9 в с. Колец.

Според представители на избирателната комисия в Хасково, неявяването на членове най-вече се обяснява с медицински причини. В комисията обаче, не вярват, че изведнъж 30-40 процента от членовете се разболяват.

"Причината е или заболяване, или невдигане на телефона, или някакви други семейни тържества, поводи, които сами разбирате, че това е несериозно, с оглед тежестта на изборите, с оглед на това, че те са предупредени и знаят своята отговорност. Абсолютно разчитам на отговорността, секционните комисии, членовете, ръководството, да знаят, че са длъжностни лица, носят отговорност и по изборен, и по наказателен кодекс", подчерта Добромир Якимов, председател на РИК-Хасково.

А в село Колец, уверяват, че новопостъпилият днес член е обучен и проблем с вота няма да има.

"Може да е в 40 процента от секциите, но е и в Община Минерални бани. Само в нашата секция имаше проблем и то най-вероятно заради някакви неотложни ангажименти. Не, че нямат желание да присъстват или ги карат насила да участват в изборния процес", заяви Юджел Шевкет, председател на Секция 9 в в село Колец.

Заради недоглеждане на членове 2 от секционните комисии в Димитровград пък погрешка днес си размениха машините за гласуване. За случая вече е уведомена Централната избирателна комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари