Масови проверки: Нямало следи от фалшив алкохол в нощните заведения

0
Качеството на алкохола отговаряло на стандартите
Качеството на алкохола отговаряло на стандартите Снимка: Асен Игнатов / Архив

Качеството на алкохола отговаряло на стандартите

В периода от 10 до 30 септември 2024 година Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на вътрешните работи (МВР) проведоха мащабна акция по проверка на нощни заведения и туристически обекти в цялата страна. Инспекциите обхванаха общо 42 локации в осем големи български града - София, Пловдив, Русе, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас.

Основната цел на експертите бе да установят спазването на Закона за туризма и Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН). Особено внимание бе обърнато на качеството на предлагания алкохол, като всички взети проби отговаряха на нормативните изисквания.

В хода на проверките бяха установени 12 нарушения от различно естество. Сред тях се открояват:

  1. Липса на категоризация на обекти
  2. Непоставяне на категорийни символи на видно място
  3. Отсъствие на меню с предлаганите продукти
  4. Липса на терминално устройство за картови плащания
  5. Неправилна информация за обемите на предлаганите спиртни напитки

За да се гарантира качеството на алкохолните напитки, експертите взеха 9 проби от различни търговски марки водка, уиски и ром. Тези проби бяха подложени на задълбочени лабораторни изследвания в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки и етерични масла (НИИВСНЕМ). Анализите се фокусираха върху основните физико-химични показатели, съгласно изискванията на закона.

Резултатите от тестовете са окуражаващи - всички изследвани проби отговарят напълно на нормативните изисквания, без констатирани отклонения в състава им. Това показва, че въпреки установените административни нарушения, качеството на предлагания алкохол в проверените заведения е на необходимото ниво.

Въпреки положителните резултати от тази акция, от КЗП и МВР уверяват, че проверките ще продължат и в бъдеще. Целта е да се гарантира спазването на законодателството и да се осигури безопасността на потребителите в нощните заведения и туристическите обекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Истината
    Дори в едно квартално заведение половин литър бутилка бира - 5-7 лева. Защо?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари