Мащабна незаконна сеч в община Самоков

0
Общият обем на незаконно отсечената дървесина надвишава 200 кубични метра
Общият обем на незаконно отсечената дървесина надвишава 200 кубични метра Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Общият обем на незаконно отсечената дървесина надвишава 200 кубични метра

Горски служители от Регионалната дирекция по горите - София разкриха мащабна незаконна сеч в общинските гори. Бяха отсечени общо 153 дървета с обем от 226 кубични метра дървесина. Нарушението беше установено след проверка, извършена по сигнал в края на изминалата седмица, в горска територия, намираща се в землището на село Продановци, община Самоков. Специалистите установили, че маркирането на дърветата в подотдела не съответства на предвидената сеч, посочена в издаденото позволително за добив на дървесина. Допълнителна проверка в електронната система на Изпълнителната агенция по горите разкри, че за въпросния подотдел не са издавани превозни билети за транспортиране на дървесина. За откритите нарушения е съставен констативен протокол, а преписката ще бъде предадена на прокуратурата за по-нататъшно разследване.

В същия ден екип на Регионалната дирекция по горите - София преустанови дейността на обект за съхранение, преработка и търговия с дървесина в село Говедарци, община Самоков. На собственика на обекта, юридическо лице, бяха съставени три акта за нарушения. Те включват съхранение на немаркирани дървета без превозен билет, нередовно водене на дневник за постъпила и изнесена дървесина, както и липса на видеозаписи от последните 30 дни.

През изминалата седмица (от 19 до 25 август 2024 година) горските служители от Регионалната дирекция по горите - София извършиха 611 проверки в рамките на Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Те провериха над 80 сечища, 20 обекта за съхранение и търговия с дървесина, както и транспортни средства, ловци и риболовци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Защо са ни тогава
    институции, след като знаят и си траят за този род престъпления. Незаконната прекомерна сеч води до безводие и отнема правото на всеки от нас да ползва жизненоважната ВОДА.Убивайки дърветата, се убиват човешки същества. Без тях без белите дробове на Природата,няма кислород и вода.
  • 8
    1
    1234
    Тази поголовна сеч застрашава националната ни сигурност! Институциите бездействат! Няма ли хора в региона милеещи за България и земята ни?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари