Мащабен срив на Windows парализира банки, държавни институции и авиокомпании

1
Сривът, който разтърси света
Сривът, който разтърси света

Сривът, който разтърси света

В съвременния свят, зависим от технологиите, глобален ИТ срив може да предизвика сериозни проблеми. Именно това се случи, когато технически проблеми в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" и софтуерния гигант "Майкрософт" доведоха до сериозни нарушения в работата на ключови институции и бизнеси по целия свят.

Банковият сектор под удар

Австралия и Нова Зеландия се оказаха сред най-силно засегнатите страни. Големи банки, като "Комънуелт банк" в Австралия, съобщиха за проблеми с паричните преводи, което разкрива колко уязвими могат да бъдат финансовите институции при подобни технологични сривове.

Въздушният транспорт в турбуленция

Националната авиокомпания на Австралия "Куонтас" и летището в Сидни докладваха за забавени полети. Въпреки че самолетите продължиха да летят, забавянията създадоха значителни неудобства за пътниците и нарушиха графиците на полетите.

Държавни институции в информационен вакуум

Полицията на щата Виктория съобщи, че някои от вътрешните ѝ компютърни мрежи са засегнати от срива. Това повдига сериозни въпроси за сигурността и ефективността на държавните институции в условията на технологична зависимост.

Глобални последици

Въпреки че Австралия и Нова Зеландия бяха най-силно засегнати, ефектът от срива се усети в световен мащаб. Потребители на услугите на "Майкрософт" от различни части на света съобщиха за проблеми.

Медиите в информационно затъмнение

Редица медийни компании изпитаха затруднения в своята работа. Държавната телевизия на Нова Зеландия "Ей Би Си" обяви "мащабен срив в мрежата". Това показва колко уязвими могат да бъдат информационните канали в ерата на дигиталните технологии.

Телекомуникациите на пауза

Телекомуникационният гигант "Телстра" призна, че глобалните проблеми, засягащи "Краудстрайк" и "Майкрософт", са спрели действието на някои от техните системи. Това илюстрира взаимосвързаността на съвременните технологични инфраструктури и как проблем в една система може да предизвика верижна реакция.

Причини и реакции

Въпреки мащаба на проблема, експертите успокояват обществеността, че няма индикации за кибератака. Националната координаторка на киберсигурността на Австралия, генерал-лейтенант Мишел Макгинес, заяви, че сривът е свързан с технически проблеми в софтуера на трети страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Мухахаха
    Добре че бяха азиатците да създадат интернета,че да си направя профил в Мъж Търси Мъж бг!
  • 0
    10
    хи, хи,
    Големият „киберексперт“ Яворчо Колев се изказа „компетентно“- "Доколкото разбрах, се касае за продукти на "Майкрософт", които не може да бъдат ползвани. Виждате, че обект на атаките са компании и институции от демократичния свят. Други държави не са засегнати, въпреки че също ползват продуктите на тази световна компания. Няма как това нещо, в такъв огромен мащаб, да се е случило поради някакво невнимание на разработчици", демек, зад това стои недемократична русия?!?😁😁😁 Няма значение, че разработчикът на програмата Crowdstrike. излязоха с позиция: „Crowdstrike работи активно с клиенти, засегнати от дефект при актуализация на съдържанието за Windows хостове. Тези на Mac и Linux не са засегнати. Не става дума за проблем със сигурността или кибератака. Дефектът е установен, изолиран и корекцията е внедрена.
  • 3
    9
    Учуден
    До 8 А ти що чакаш да мреш в бъдещето. Що не умреш сега и да освободиш място за по разумни индивиди от теб ?!
  • -1
    8
    382742834
    Два отбора олигофрени се карат на кой му е по-голям интернет хуя - тея дето ядат руския хуй и тея дето ядат американския хуй - извода е че и двете са групи от олигофрени без занимания и личен живот. _ Няма значение кой ще победи, важното е че всички ще умрем и нищо няма смисъл в момента и нищо няма да има смисъл след това.
  • -2
    7
    Мухахаха
    До 5 Нямам никаква идея дали в създаването на Интернет е имало хора с "руски и азиатски произход", а и какво значение има това, след като не е създаден нито в пРоссия, нито в Китай, а е създаден в САЩ Пълна олигофрения са това руснаците, русофилистиците и безродните "иZрожденци" ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари