Мария Захарова: Москва подкрепя инициативата на Александър Вучич за Косово

0
Русия подкрепя инициативата на Сърбия за разрешаване на косовския въпрос
Русия подкрепя инициативата на Сърбия за разрешаване на косовския въпрос Снимка: РИА Новости / Архив

Русия подкрепя инициативата на Сърбия за разрешаване на косовския въпрос

Москва изразява пълна подкрепа за исканията на Белград относно ситуацията в Косово и Метохия. Това стана ясно от изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг в кулоарите на Евразийския женски форум.

Захарова подчерта, че инициативата на сръбския президент Александър Вучич е "единствената възможна стъпка" в настоящия момент. Русия приветства намерението на Белград да поиска отново връщането на сръбските сили за сигурност в Косово и Метохия, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН).

Според говорителя на руското външно министерство, само връщането към същността на Брюкселските споразумения може да осигури основа за по-нататъшен ползотворен диалог между страните. Тя настоя за отмяна на едностранните решения на косовския министър-председател Албин Курти, определяйки ги като незаконни.

"Ключовата предпоставка за нормализиране е косовските албанци да изпълнят задълженията си в съответствие с подписаните от тях документи, преди всичко за формирането на Съюз на сръбските общини в Косово", заяви Захарова, предаде руската агенция РИА Новости.

Руският дипломат изрази съмнение в способността на Брюксел и Вашингтон да действат като безпристрастни посредници в процеса на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Тя определи Косово и неговата "квазинезависимост" като западен проект, резултат от "варварското разцепване на Сърбия след също толкова варварската агресия на НАТО през 1999 година".

Захарова обвини поддръжниците на "косовския проект" в опити за легализиране на отнемането на "изконно сръбска територия" от държавата Сърбия през последните 25 години. Според нея, процесът на "албанизация" е достигнал своя връх след идването на власт на Албин Курти в Прищина.

"Сърбите биват прогонвани от региона, като се прави опит да се заличат следите от вековното им историческо наследство", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Захарова критикува остро създадената от Европейския съюз (ЕС) преговорна платформа, определяйки я като "напълно дискредитирана и превърната в рупор за нагли изцепки на косовските албанци и безкрайно унижение на сърбите".

На 14 септември 2024 година правителството на Сърбия прие пакет от правни и икономическо-социални мерки, насочени към защита на правата на сърбите и жизненоважни държавни и национални интереси в Косово. Приет беше и оперативен план за изпълнение на някои мерки в социално-икономически аспект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари