Мария Павлова отказва да се включи в надпреварата за главен прокурор

0
Служебният министър на правосъдието отказва да упражни правото си за номиниране
Служебният министър на правосъдието отказва да упражни правото си за номиниране Снимка: Министерство на правосъдието

Служебният министър на правосъдието отказва да упражни правото си за номиниране

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова категорично отхвърли възможността да бъде кандидат за главен прокурор. Това стана ясно по време на неин коментар пред медиите, преди началото на Международната конференция „Транснационални инвестиции в един променящ се свят: санкции, скрининг и разрешаване на спорове“, която се провежда в София.

„Не, благодаря. Това е въпрос на личен избор и преценка“, заяви Павлова, когато беше попитана дали би приела да се включи в надпреварата за поста на главен прокурор, в светлината на възобновената процедура за избор на нов титуляр.

Министър Павлова също така ясно посочи, че не възнамерява да упражни правото си да предложи кандидатура за този ключов пост. Тя подчерта, че досега никой министър на правосъдието, особено в служебен кабинет, не е номинирал кандидат за главен прокурор, председател на Върховния касационен съд или Върховния административен съд. Павлова също припомни, че през годините се е водила широка дискусия за евентуалната намеса на изпълнителната власт в съдебната чрез подобни предложения, като дори е имало идеи това правомощие да бъде отнето от министъра на правосъдието.

„Не бих предложила кандидат, колкото и да е подходящ, при положение, че законът не ми позволява да го подкрепя с гласуване, тъй като нямам право на глас,“ аргументира решението си Павлова.

Тя напомни, че предложението за номинация на главен прокурор може да дойде единствено от трима или повече членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Относно възможността да има повече от един кандидат за поста, Павлова отказа да прави предположения, като подчерта, че това е въпрос, който е изцяло в правомощията на Прокурорската колегия.

Междувременно, вчера Прокурорската колегия предложи график за процедурата по избор на нов главен прокурор, като ключовата дата за гласуване е насрочена за 16 януари, след като предложението бъде одобрено от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...