Мълния удари самолет на British Airways

0
Пътници преживяха ужас при удар от мълния в самолет над Лондон
Пътници преживяха ужас при удар от мълния в самолет над Лондон

Пътници преживяха ужас при удар от мълния в самолет над Лондон

Полет BA919 на авиокомпания British Airways, пътуващ от Щутгарт, Германия до лондонското летище "Хийтроу", е бил ударен от мълния в неделя следобед, 7 юли 2024 година. Инцидентът е принудил пилотите да извършат аварийно кацане на летище "Гетуик", съобщават британски медии.

Според информация на "Таймс Нау Нюз", самолетът е бил ударен от мълния по време на подхода към летище "Хийтроу", което е наложило спешното отклонение към "Гетуик". Полетът е кацнал безопасно малко преди 14:00 часа местно време.

Един от пътниците, идентифициран само като Джеко, споделя пред "Дъ Сън": "Екипажът беше невероятен, когато нашият полет беше ударен от мълния при подхода към Хийтроу. Беше шокиращо. Полетът трябваше да бъде отклонен към Гетуик."

От British Airways потвърдиха инцидента с официално изявление: "Полет BA919 беше отклонен към Гетуик по-рано този следобед поради метеорологични условия в региона. Полетът кацна малко преди 14:00 часа. Пътниците бяха транспортирани с автобуси от Гетуик до Хийтроу."

Въпреки че подобни инциденти могат да звучат плашещо за пътниците, експертите уверяват, че ударите от мълнии по самолети са сравнително често срещано явление и рядко водят до сериозни последствия. Според проучване, цитирано от авиокомпания "Пегасус", средно всеки самолет бива ударен от мълния веднъж годишно.

"Ако самолет бъде ударен от мълния, това може да причини ярка светлина и силен тътен, придружени от разтърсване," обяснява "Пегасус" в свое изявление. "В случай на удар от мълния, пътниците трябва да запазят спокойствие и да следват инструкциите на бордовия персонал."

Съвременните пътнически самолети са проектирани да издържат на удари от мълнии. Те са боядисани с антистатична боя и са конструирани по начин, който позволява на електрическия заряд да се върне обратно във въздуха. Обикновено такива инциденти не причиняват никакви или само незначителни щети, въпреки че силният звук може да уплаши пътниците.

"Само малки части от външната обшивка на самолета могат да бъдат засегнати, но това е напълно предвидимо в случай на удар от мълния," допълват от "Пегасус". "Когато електричеството се разрежда чрез мълнията, това може да създаде звуци, наподобяващи експлозия. Но няма причина за притеснение."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари