Мълния предизвика голям пожар над село Пастра

1
Огънят е пламнал в близост до язовир „Калин”, под връх Чала
Огънят е пламнал в близост до язовир „Калин”, под връх Чала

Огънят е пламнал в близост до язовир „Калин”, под връх Чала

Вчера мълния предизвика сериозен пожар над село Пастра, община Рила, в подножието на връх Чала. Огънят пламнал в силно пресечен терен, в близост до язовир "Калин", и обхванал площ от около 20 декара. Георги Кабзималски от "Държавно горско стопанство Рилски манастир" потвърди за инцидента и коментира, че пожарът е много тежък поради сложния терен и голямата денивелация.

Според експертите, мястото на пожара е трудно достъпно, с наклон на терена, достигащ до 50 градуса и денивелация от около 200 метра. Пожарът гори както върхово, така и низово, което допълнително затруднява овладяването му.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали екипи на пожарната и служители на "Държавно горско стопанство Рилски манастир". В момента продължават усилията за овладяване на пожара, като теренът представлява сериозно предизвикателство за спасителните екипи.

Затворен за движение е и пътят до язовир "Калин", за да бъде осигурена безопасността на преминаващите и да се улесни работата на пожарните и горските екипи.

Пожарът се е разразил в район, където само преди седмица е имало друг подобен инцидент. Възможно е това да е било провокирано от неблагоприятни атмосферни условия, включително гръмотевични бури и силни ветрове.

Ситуацията остава напрегната, но службите продължават с усилията си за овладяване на огъня и защита на района около село Пастра и язовир "Калин". Местните жители се надяват, че бързата реакция на пожарникарите и горските служители ще помогне за предотвратяване на по-сериозни щети в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари