Мадрид забрани наемането на електрически тротинетки

2
Лицензите на трите компании предлагащи подобни услуги ще бъдат отнети
Лицензите на трите компании предлагащи подобни услуги ще бъдат отнети

Лицензите на трите компании предлагащи подобни услуги ще бъдат отнети

Мадрид се присъедини към Париж като втората западноевропейска столица, която забрани отдаването под наем на електрически тротинетки, след като кметът Хосе Луис Мартинес-Алмейда обяви новината тази седмица. Мярката влиза в сила през октомври, с което трите основни компании - Лайм, Дот и Тиер мобилити, ще загубят лицензите си за предоставяне на услугата в испанската столица, информира ДПА.

Според кмета, електрическите тротинетки представляват сериозен риск за безопасността на пешеходците, особено за възрастните хора. „Нашият приоритет е безопасността и физическата неприкосновеност на жителите на Мадрид“, подчерта Мартинес-Алмейда. Той допълни, че компаниите не са успели да изпълнят условията, наложени за гарантиране на сигурността по улиците на града.

За разлика от Париж, където забраната беше въведена след обществена консултация, в Мадрид решението беше взето без подобна стъпка. Компанията Лайм реагира, като поиска незабавна среща с кмета в опит да намери решение.

От 2019 година електрическите тротинетки се ползват в Мадрид, но от самото начало те са обект на спорове. Гражданите често се оплакват, че тези превозни средства блокират тротоарите, паркират се в зони, където не е разрешено, и създават опасност за пешеходците.

Освен това, властите посочват липсата на достатъчно застрахователно покритие и неспособността на компаниите да предоставят необходимото обучение за правилното ползване на тротинетките като допълнителни причини за строгите мерки. Въпреки многобройните глоби, които варират между 30 и 200 евро, проблемите със спазването на правилата продължават. В Испания и в други европейски градове вече има множество случаи на тежки инциденти с тротинетки, което допълнително засилва натиска за въвеждане на ограничения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари