Люис Хамилтън триумфира с девета победа на "Силвърстоун"

0
Британецът постави нов рекорд за най-много победи на една писта във Формула 1
Британецът постави нов рекорд за най-много победи на една писта във Формула 1 Снимка: БТА

Британецът постави нов рекорд за най-много победи на една писта във Формула 1

Британският пилот на "Мерцедес" Люис Хамилтън постигна историческа победа в Гран при на Великобритания, проведено на легендарната писта "Силвърстоун" във Формула 1. Това е рекордната девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и 104-та в неговата впечатляваща кариера.

Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на 2021 година в Саудитска Арабия. Той спечели пред близо 480 хиляди зрители, които наблюдаваха състезанието по време на уикенда, създавайки невероятна атмосфера на трибуните.

Състезанието бе изпълнено с драматични обрати, като променливото време добави допълнително напрежение. В началните етапи на надпреварата Хамилтън се движеше зад съотборника си Джордж Ръсел, но успя да го изпревари на 18-та обиколка, когато започна да вали лек дъжд.

Ситуацията се усложни, когато дъждът се усили и пилотите трябваше да преминат към гуми за мокро време. Това доведе до разместване в челните позиции, като Ландо Норис от "Макларън" за кратко оглави колоната.

Хамилтън показа своя опит и майсторство, като успя да се възползва от променящите се условия. Той направи стратегически пит-стоп в точния момент, което му позволи да се върне на трасето с предимство пред конкурентите си.

В заключителните обиколки Макс Верстапен от "Ред Бул" направи силно каране и успя да изпревари Норис за второто място. Въпреки това, Хамилтън успя да задържи лидерската си позиция и пресече финалната линия като победител, слагайки край на дългата си серия без победа.

След финала, емоциите на Хамилтън бяха видими за всички. Той едва сдържаше сълзите си, докато се прегръщаше с баща си и майка си, споделяйки този исторически момент със своето семейство и фенове.

*"Това е невероятно чувство. Толкова дълго чаках за тази победа и да я постигна тук, на "Силвърстоун", пред тези невероятни фенове, е просто неописуемо,"* сподели Хамилтън пред Sky Sports F1 след състезанието.

Втори остана световният шампион Макс Верстапен от Нидерландия с "Ред Бул", който завърши на по-малко от две секунди зад победителя. На трета позиция финишира британецът Ландо Норис с "Макларън", допълвайки подиума.

Тази победа не само прекъсна дългата суша без триумф за Хамилтън, но и постави нов рекорд за най-много победи на една и съща писта във Формула 1. Досега той делеше това постижение с легендарния Михаел Шумахер, който имаше осем победи на пистата "Маниг-Кур" във Франция.

Успехът на Хамилтън идва в момент, когато той се готви да напусне "Мерцедес" в края на сезона и да се присъедини към "Ферари". Това прави победата още по-емоционална, тъй като вероятно е последната му на домашна писта с германския отбор.

Състезанието на "Силвърстоун" показа и подобрената форма на "Макларън", с Ландо Норис и Оскар Пиастри, които се представиха силно през целия уикенд. Това дава надежди за по-оспорвана битка в челото на колоната до края на сезона.

Следващото състезание от календара на Формула 1 е Гран при на Унгария, което ще се проведе на 21 юли на пистата "Хунгароринг" край Будапеща. Там Хамилтън ще се опита да затвърди възходящата си форма и да се доближи още повече до лидерите в шампионата.

Тази победа на Хамилтън не само възроди надеждите му за силен завършек на сезона, но и напомни на всички за неговия изключителен талант и способност да се справя с предизвикателствата. С оставащите състезания до края на годината, феновете на Формула 1 могат да очакват още вълнуващи битки и може би още изненади от британския шампион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари